En krämig svampmacka är självklart på hösten när det är högsäsong för svensk skogssvamp. Hårdstek svampen och rör inte om i pannan för då kyls den ner och svampen blir kokt istället för stekt. Lite soja i stuvningen förstärker svampens umamismak.

Svamp – Lök – Grädde – Vattenkrasse

Recept av Thomas Sjögren

En krämig svampmacka är självklart på hösten när det är högsäsong för svensk skogssvamp. Hårdstek svampen och rör inte om i pannan för då kyls den ner och svampen blir kokt istället för stekt. Lite soja i stuvningen förstärker svampens umamismak.

Gör så här

    • Rensa svampen och skär ner i mindre bitar. Värm en stekpanna med olja. Lägg ner svampen och låt den ligga utan att röra om i 2 min. Vänd svampen och låt den ligga ca 2 min till. Tillsätt vitlök och schalottenlök. Stek vidare och avsluta med soja, crème fraiche och grädde. Koka ihop och smaka av med salt.
    • Dela baguetten på längden och skär varje halva i 5 bitar. Bred smör på brödbitarna och stek i en medelvarm panna tills de blir härligt gyllenbruna. Toppa med svampstuvningen och vattenkrasse.