En underbar kötträtt med medelhavsinfluenser. Mört kött i tunna skivor i sällskap av saftiga tomater, steksky med örter samt milt syrlig kronärtskockspuré toppad med frasiga kronärtskockschips.  Garanterat en omtyckt rätt på menyn.

Sotad flankstek med kronärtskocka, bakade tomater och örtig steksky

Recept av Johan Backeus

En underbar kötträtt med medelhavsinfluenser. Mört kött i tunna skivor i sällskap av saftiga tomater, steksky med örter samt milt syrlig kronärtskockspuré toppad med frasiga kronärtskockschips. Garanterat en omtyckt rätt på menyn.

Gör så här

    • Putsa flanksteken, salta och peppra. Sota den runtom i en torr, het stekpanna med puts. Tillaga flanksteken i ugn på 100° till en innertemperatur på 52°.
    • Tillsätt smör, grovhackad schalottenlök och skivade plommontomater i stekpannan med putset. Stek gyllenbrunt.
    • Plocka körvel och dragon och lägg bladen i kallt vatten och kvistarna i stekpannan. Tillsätt vatten och låt koka tills ⅓ återstår. Sila och smaka av med lite citronsaft och salt.
    • Baka tomaterna med olivolja, salt, peppar, vinäger och dragonblad (spara blad till garnering) i ugn på 100° ca 1 tim.
    • Plocka bort bladen från kronärtskockorna och skala stjälkarna rena från den mörkgröna färgen. Koka upp vatten och smaka av med salt, citronskal, citronsaft, olivolja och timjankvistar. Lägg i kronärtskockorna och sjud dem mjuka ca 10 min. Låt svalna i lagen.
    • Koka grädde och ¾ av kronärtskocksbottnarna mjuka. Mixa bottnarna med lite av grädden till en slät puré. Smaka av med citronsaft och salt.
    • Hyvla resterande kronärtskocksbottnar tunt på mandolin, blanda med majsstärkelse och fritera i 140° varm olja tills chipsen är krispiga och gyllenbruna. Låt rinna av på papper och salta.
    • Skiva flanksteken tunt och ringla på lite olivolja. Servera med tomaterna och de inlagda kronärtsockarna. Lägg kronärtskockschipsen på kronärtskockspurén vid servering. Toppa med örter och servera med stekskyn.