Sotad flankstek med kronärtskocka, bakade tomater och örtig steksky

Sotad flankstek med kronärtskocka, bakade tomater och örtig steksky

Gör så här

1. Putsa flanksteken, salta och peppra. Sota den runtom i en torr, het stekpanna med puts. Tillaga flanksteken i ugn på 100° till en innertemperatur på 52°.

2. Tillsätt smör, grovhackad schalottenlök och skivade plommontomater i stekpannan med putset. Stek gyllenbrunt.

3. Plocka körvel och dragon och lägg bladen i kallt vatten och kvistarna i stekpannan. Tillsätt vatten och låt koka tills 3 dl (vid 10 port) återstår. Sila och smaka av med lite citronsaft och salt.

4. Baka cocktailtomaterna med olivolja, salt, peppar, vinäger och dragonblad (spara blad till garnering) i ugn på 100° ca 1 tim. 

5. Plocka bort bladen från kronärtskockorna och skala stjälkarna rena från den mörkgröna färgen. Koka upp vatten och smaka av med salt, citronskal och saft, olivolja och timjankvistar. Lägg i kronärtskockorna och sjud dem mjuka ca 10 min. Låt svalna i lagen. 

6. Koka syrad grädde och 15 kronärtskocksbottnar (vid 10 port) mjuka. Mixa bottnarna med lite av grädden till en slät puré. Smaka av med citronsaft och salt.

7. Hyvla resterande kronärtskocksbottnar tunt på mandolin, blanda med maizena och fritera i 140° varm olja tills chipsen är krispiga och gyllenbruna. Låt rinna av på papper och salta.

8. Skiva flanksteken tunt och ringla på lite olivolja. Servera med tomaterna och de inlagda kronärtsockarna. Lägg kronärtskockschipsen på kronärtskockspurén vid servering. Toppa med örter och servera med stekskyn.

Källa: Årets kock 2017, Johan Backéus

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen