Blåbärsmousse med vaniljpannacotta och björnbärsmousse kröns av saltrostad mandel, italiensk maräng och en mjölkchokladglaze.

Sommartårta

Recept av Patrik Fredriksson

Blåbärsmousse med vaniljpannacotta och björnbärsmousse kröns av saltrostad mandel, italiensk maräng och en mjölkchokladglaze.

Gör så här

  • Mazarinbotten med kardemumma (2 st):

    • Blanda mandelmassa och smör smidigt i maskin med vinge. Tillsätt kardemumman samt äggen  lite i taget.
    • Häll smeten i 2 st 10-bitars tårtringar och baka av  i ugn på 190° tills bottnarna är gyllenbruna,  8–10 min. Frys in en av bottnarna och använd vid ett senare tillfälle.
  • Blåbärsmousse:

    • Vispa ihop kvarg, färskost, vaniljfrön och florsocker.
    • Värm lite av blåbärspurén och smält ner gelatinbladen. Blanda med resterande puré och sedan färskostblandningen. Vänd ner i grädden.
    • Häll i en tårtring som är lite mindre än mazarinbottnen och frys.
  • Vaniljpannacotta med tonkabönor:

    • Koka upp grädde, vaniljstänger, urskrapade frön, socker och tonkabönor. Smält ner gelatinbladen. Låt tonkabönorna dra i grädden ca 40 min, sila av.
    • Häll i 2 tårtringar som är lite mindre än mazarinbottnen och frys.
  • Björnbärsmousse:

    • Vispa ihop kvarg, färskost, vaniljfrön och florsocker.
    • Värm citronpurén och smält ner gelatin bladen. Blanda med björnbärspurén och sedan med färskostblandningen. Vänd ner i grädden.
    • Häll i en tårtring som är lite mindre än mazarinbottnen och frys.
  • Saltrostade mandlar

    • Rosta mandlarna i ugn på 180° med salt tills de är gyllenbruna. Grovhacka mandlarna.
  • Italiensk maräng:

    • Koka socker och vatten till 121°. Vispa upp äggvitan.
    • Slå sockerlagen över äggvitan under vispning. Vispa marängen kall
  • Mjölkchokladglaze:

    • Värm mjölk och glykos till 80°. Tillsätt gelatinbladen. Häll över chokladen och rör slätt. Låt svalna.
  • Montering:

    • Montera mousserna varvat med pannacottan på mazarinbottnen. Strö lite saltrostad mandel mellan lagren.
    • Värm mjölkchokladglazen till 32–36°. Glasera den frysta tårtan lite på sidan så att man fortfarande ser tårtans lager. Låt tina i kyl.
    • Toppa lite slarvigt med lite italiensk maräng och bränn av. Dekorera med saltrostade mandlar, färska blåbär och björnbär samt atsinakrasse.