Sommarens prakttårta

Sommarens prakttårta

Gör så här

1. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Blanda mjöl, potatismjöl och hasselnötskärnor. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
2. Häll fyllningen i en smord springform, 28 cm Ø. Grädda i ugnen vid 180°, ca 20 minuter.
3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 10 minuter. Blanda kvarg, crème fraiche, yoghurt, socker och citronskal. Krama ur gelatinbladen. Hetta upp citronsaft och vatten. Lägg i gelatinbladen och rör tills de har smält. Häll under omrörning gelatinet i fyllningen.
4. Vispa grädde. Spara 1/4 till garnering, vänd ner resten i fyllningen.
5. Klä formens kant med bakplåtspapper, fukta pappret lite så håller det sig på plats.
6. Skiva jordgubbarna, ställ undan ca 100 g till garnering. Lägg jordgubbsskivorna på tårtbottnen. Bred över fyllningen. Låt stelna i kyl ca 4 timmar.
7. Garnera med vispad grädde och skivade jordgubbar. Strö mandelspån runt kanten.

Gelé:
Gjut gärna ett lager gelé över bakverken. Detta ger en extra finish, samt bevarar bären fräscha längre. Gjutgelé finns att köpa färdig på dunk från grossister för bageri och konditorer. Blanda med vinsyra så stelnar det fort. Vill du göra egen gelé kan du använda receptet nedan. Det ger ca 5 dl gelé.

6 gelatinblad
4 1/2 dl starkt blandad saft, t ex fläderblomssaft
1 msk strösocker

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 10 minuter. Värm saft och socker.
Krama ur gelatinbladen. Tillsätt gelatinet i den varma saften och rör tills den är smält. Låt gelén halvstelna. Skeda gelén över bakverket.

Serveringsportion: 300 g
Källa: Älskade Gubbar 2008

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen