Savoykål och kyckling

Savoykål och kyckling

Gör så här

Friterad kål:

1. Ta bort de yttersta mörkgröna kålbladen som är torra. Skär bort nerven i mitten.

2. Fritera bladen i olja på 150° tills de är frasiga. Låt rinna av på papper och salta lätt. Riv över lite sveciaost vid servering.

Kålblad till mousselinen:

1. Ta 5 ljusare kålblad, dela i två och skär bort den tjocka nerven i mitten.

2. Blanchera snabbt och lägg i kallt vatten. Lägg undan till kycklingmousselinen.

Syltad kål:

1. Ta 5 kålblad och skär bort den tjocka nerven. Strimla och blanda med lite olivolja, salt och vinäger.

2. Lägg kålen i vakuumpåse och förslut, lägg i kylen fram till servering.

Kålolja:

1. Värm 2 dl olja till 50° och mixa med 100 g gröna kålblad tills det är slätt och grönt. Sila genom kaffefilter.

Bakad kål:

1. Baka resten av kålhuvudena i ugn på 150° ca 2 tim tills de är genombakade och mjuka.

2. Skär upp i 10 klyftor. Stek kålklyftorna med kycklinglåren, se nedan.

Kålmajonnäs:

1. Mixa ägg med vinäger, senap och olja tills en fast majonnäs. Smaksätt majonnäsen med lite av kåloljan och salt.

Kycklingmousseline:

1. Tärna ner kycklingbrösten och blanda med salt. Lägg i matberedare och mixa till en färs. Tillsätt ägg och riven vitlök och fortsätt mixa. Tillsätt grädden i en jämn stråle och mixa ihop. Vänd ner plockad timjan.

2. Lägg färsen i spritspåse och spritsa ut en sträng, ca 2 cm i diameter, på plastfilm och fixera. Tillaga färsen i ugn på 80° ånga ca 15 min till en innertemperatur på 70°, låt svalna.

3. Ta bort plasten och skär i 10 bitar. Låt de ljusa kålbladen rinna av. Rulla in färsen i kålbladen.

Kycklingsky:

1. Lägg kycklingvingar i bleck och gnid in med lite olja och salt. Rosta i ugn på 170° tills gyllene.

2. Lägg i timjanskvistar och krossade vitlöksklyftor och rosta några minuter till. Täck med vatten till hälften så att lite av vingarna sticker upp. Vänd vingarna efter 15 min och fortsätt rosta i ugn tills vätskan reduceras till hälften. Ta ut blecket och låt svalna.

3. Sila skyn ner i en kastrull och smaka av med salt och red av med maizena om det behövs.

Stekt kycklinglår:

1. Salta och stek kycklingen så skinnet blir krispigt i lite olja.

2. Lägg i kålklyftorna, smör, krossade vitlöksklyftor och timjan. Ös kycklingen och kålen med smöret tills allt är gyllene och kycklingen har en innertemperatur på 65–68°.

3. Skär upp kycklingen i mindre bitar och servera.

                                                                             

Lägg upp alla komponenter med skyn och ringla på lite kålolja.

Källa: Kockrapporten, Jimmi Eriksson

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen