En vegetarisk rätt med både färg och karaktär. Rödbetan lägger en stabil och mättande grund och kompletteras med både getost och en tomatconcassé med marconamandel.

Saltbakad rödbeta med citronglaze, getost och yoghurtdressing

Recept av David Lundqvist

En vegetarisk rätt med både färg och karaktär. Rödbetan lägger en stabil och mättande grund och kompletteras med både getost och en tomatconcassé med marconamandel.

Gör så här

  • Saltbakad rödbeta:

    • Blanda saltet med örter, vitlök, citronskal (tunt skalat med potatisskalare) och citronsaft. Nagga betorna och lägg på saltbädden på en plåt. Kupa lite salt upp runt betorna.
    • Baka i ugn på 185° tills de är mjuka, 30–40 min. Skala och dela i bitar innan servering.
  • Citronglaze och rostad vitlök:

    • Rosta vitlöken med rapsoljan i ugn på 165° ca 20 min tills löken är mörkt gyllenbrun, mixa lök och olja slätt.
    • Bryn smöret, tillsätt honung, citronskal, citronsaft och vitlöksoljan. Mixa ihop med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
    • Glasera betorna med glazen innan servering.
  • Gröna linser:

    • Koka upp och sjud linserna mjuka i grönsaksbuljong och salt ca 20 min.
    • Sautera rotfrukter, lök och vitlök i smör och olivolja tills de precis mjuknt. Vänd ner linserna och smaka av med salt, peppar och vinäger. Toppa med finstrimlad persilja.
  • Yoghurtdressing:

    • Vispa ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
    • Garnera vid servering med extra olivolja och finhackade timjanblad.
  • Tomatconcassé:

    • Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Servera rumstempererad.
  • Till servering:

    • Lägg upp linser och concassé bredvid varandra på tallrikar. Lägg på glaserad rödbeta .
    • Toppa med bitar av getost, råhyvlad rödbeta samt persilje- och rödbetskrasse. Ringla lite grön örtolja runtom och servera med yoghurtdressingen.