Smaksätt insidan med ingefära, rostad vitlök och vitlöksolja. Då sprider sig smakerna fint i fläsket. Glazen ger en smakrik, frasig svål. Servera med smörstekt persiljerot, grön ärtpuré och bönor. Variera gärna tillbehören efter säsong.

Rullad fläsksida med ingefära och grönt

Recept av Johan Backeus

Smaksätt insidan med ingefära, rostad vitlök och vitlöksolja. Då sprider sig smakerna fint i fläsket. Glazen ger en smakrik, frasig svål. Servera med smörstekt persiljerot, grön ärtpuré och bönor. Variera gärna tillbehören efter säsong.

Gör så här

    • Skär ett snitt längs med fläsksidan, men inte rakt igenom. Vik upp köttet.
    • Skala och dela vitlöken i klyftor. Rosta i ugn med oljan på 160° tills vit­ löken är gyllene. Skala och finstrimla ingefäran. Blanda vitlök, olja och ingefära och bred ut på fläsket. Rulla ihop med svålsidan utåt och bind med steksnöre.
    • Karamellisera sockret till glazen. Tillsätt soja, sake och mirin och låt koka ihop.
    • Tillaga fläskrullen i ugn på 90° ånga. Stäng av ångan och fortsätt tillaga köttet tills det är mört, ca 4 tim.
    • Öka temperaturen till 250° och låt svålen bli frasig och gyllenbrun. Pensla svålen då och då med glazen. Vänd fläskrullen under stekningen så att den blir frasig runtom. Skär i skivor vid servering.
    • Bryn smöret i en stekpanna och lägg ner persiljerötterna och salta. Ös med smöret under stekningen.
    • Koka ärtorna i saltat vatten. Sila av och tillsätt grädde. Sjud tills grädden har krämig konsistens. Mixa till en slät puré och smaka av med salt och crème fraiche. Lägg i en spritspåse.
    • Sprita bondbönorna. Koka bönor och haricots verts i saltat vatten 1–2 min. Kyl i isbad. Skala bondbönorna. Skala och skär schalottenlöken i tunna ringar.
    • Servera fläskskivan med persiljeroten. Spritsa på ärtpurén och garnera med bondbönor, haricots verts, schalottenlök och ärtskott blandade med lite olivolja. Droppa ev på lite av glazen.