Ostar med fyllig nötig smak i fin harmoni med kryddmaränger, pumpasalsa och aprikoser och russin i honung med rostade pinjenötter. Perfekt att erbjuda era gäster som inledning eller avslutning på en måltid.

Ostbricka Präst, Brie de Meaux, Morbier

Recept av Roland Persson

Ostar med fyllig nötig smak i fin harmoni med kryddmaränger, pumpasalsa och aprikoser och russin i honung med rostade pinjenötter. Perfekt att erbjuda era gäster som inledning eller avslutning på en måltid.

Gör så här

  • Kryddmaränger:

    • Vispa äggvitorna med 0,5 dl strösocker till ett fast skum. Tillsätt resterande socker och vispa till en hård maräng.
    • Blanda florsocker, majsstärkelse och brödkryddor, vänd ner det i marängen.
    • Spritsa på plåtar med bakplåtspapper till önskad form. Baka av  i ugn på 100° 45–60 min, tills marängerna är torra.
  • Aprikoser med honung:

    • Skär aprikoserna i 2 cm bitar. Rosta pinjenötterna gyllenbruna.
    • Blanda aprikoser, nötter, russin, honung och olja.
  • Butternutpumpa med Karljohansvamp:

    • Dela, kärna ur och skala pumpan. Skär den mittersta delen av pumpan (där kärnhuset sitter) i bitar. Baka bitarna i ugn på 150° tills de är mjuka. Mixa dem till en puré med 0,5 dl olja.
    • Skär resterande pumpa i bitar, ca 1 ½ cm stora, och stek i resterande olja tills allt är rostat och mjukt.
    • Skär svampen i 1 cm bitar. Skala och finhacka schalottenlökarna. Bryn svampen i smöret och tillsätt löken mot slutet.
    • Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
    • Servera ostarna med maränger, aprikoser och pumpasalsa. Bjud gärna ett frukt- och nötbröd till.