Smält raclette i kopp med lock av smördeg får sällskap av smakrika ostar. Syrad gurka, knaprig parmesanpotatis, lemon curd och en havtornsgranola blir rustika, goda tillbehör. En riktig gourmetostbricka att erbjuda gästerna!

Ostbricka Greve, Stilton, Kaltbach, Brie de Meaux

Smält raclette i kopp med lock av smördeg får sällskap av smakrika ostar. Syrad gurka, knaprig parmesanpotatis, lemon curd och en havtornsgranola blir rustika, goda tillbehör. En riktig gourmetostbricka att erbjuda gästerna!

Gör så här

  • Lemon curd:

    • Lägg citronskal och saft med smör och socker i en bunke. Värm över vattenbad tills smöret har smält.
    • Tillsätt uppvispade ägg och låt sjuda under omrörning tills det börjar tjockna. Häll upp på rena glasburkar och låt svalna.
  • Havtornsgranola:

    • Smält kokosoljan och blanda med allt utom havtornen. Strö ut på en plåt, rosta i ugn på 175° ca 20 min. Låt svalna och vänd ner havtornen.
  • Raclette med champinjoner:

    • Skiva champinjonerna och finhacka schalottenlökarna. Finstrimla skinkan och skär osten i 10 bitar (vid 10 port).
    • Fräs svampen i smör med löken. Vänd ner skinkan och fördela i portionskoppar. Lägg på osten.
    • Stick ut rundlar av smördegen, lite mindre än kopparna och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor och vallmofrön. Baka av i ugn på 175° ca 12 min.
    • Värm kopparna tills osten har smält i ugn på 150° eller i mikro. Lägg på locken av smördeg vid servering.
  • Friterad parmesanpotatis:

    • Skär potatisen i julienne. Fritera  i olja på 175° tills de är krispiga. Låt rinna av på papper.
    • Riv osten och mixa med panko. Fyll koppar med friterad potatis och strö över ostmixet.
    • Servera ostarna tillsammans med mjölksyrad gurka, lemon curd, granola, raclette och parmesanotatis.