Ett elegant upplägg istället för en ostbricka. Små primörmorötter med lite extra sötma i smaken, syrlig havtornscurd och brödkrisp i sällskap av en vällagrad Svecia blir en ny, spännande smakupplevelse. Gott även till kittost.

Morot – Havtorn – Kryddbröd – Svecia

Recept av Thomas Sjögren

Ett elegant upplägg istället för en ostbricka. Små primörmorötter med lite extra sötma i smaken, syrlig havtornscurd och brödkrisp i sällskap av en vällagrad Svecia blir en ny, spännande smakupplevelse. Gott även till kittost.

Gör så här

    • Koka upp havtornsjuice och socker, lägg ner morötterna och låt sjuda tills de är tillagade, ca 15 min. Låt svalna i lagen.
    • Koka upp havtornsjuice, smör och hälften av sockret. Vispa ägg och resterande socker luftigt. Blanda äggblandningen med den varma havtornsjuicen och låt koka under omrörning. Blanda i blötlagt gelatin och sila. Låt svalna.
    • Mixa kavringen fint i en matberedare. Häll ut på en plåt och blanda med olja och salt. Rosta brödsmulorna i ugn på 170° tills allt är krispigt, ca 10 min, vänd ner kryddorna.
    • Spritsa havtornscurd på tallrik, lägg på ostbitar och morötterna med lite av sitt spad. Lägg ut små högar av kryddbrödet och toppa med morotsblast.