Korv med rostad fänkål och vitlök serverad med crème på bönor, pepparrot och senapsvinäggrett

Korv med rostad fänkål och vitlök serverad med crème på bönor, pepparrot och senapsvinäggrett

Gör så här

Korv med rostad fänkål och vitlök:

1. Lägg fjälster i blöt i ljummet vatten. Skölj igenom dem ett par gånger.

2. Putsa köttet och skär ner i mindre bitar. Lägg det i frysen så att det fryser på ytan. Tärna späcket och frys. Frys gärna köttkvarnens delar.

3. Skär ner fänkålen och fräs långsamt i olja tills den är gyllenbrun. Lägg i skalade vitlöksklyftor och låt dem rostas med fänkålen tills fänkålen är mjuk. Kyl ner

4. Rosta svartpeppar och fänkålsfrön i torr panna. Fördela kryddor, fänkål, vitlök, salt och citronskal på köttet och späcket och mal på grov hålskiva. Se till att allt är kallt! Mal en gång till på den finare hålskivan. Blanda samman den malda färsen med vinet till en homogen smet. Håll smeten kall.

5. Montera korvhornet på kvarnen och trä på fjälster. Knyt en knut i fjälstrets ena ände. Fyll fjälstret med smet och snurra till 7 cm långa korvar eller fyll till en lång korvsnurra. Avsluta med en knut i andra änden.

6. Låt korvarna vila några timmar innan de tillagas.

Böncrème:

1. Lägg bönorna i blöt och låt stå under natten. Koka bönorna med salt och mejram i vatten tills de är mjuka. Häll av, men spara kokvattnet. Lägg även undan 2 dl av de kokta bönorna friteringen, se nedan.

2. Mixa bönorna till en slät crème med smör, smetana och lite av kokvattnet. Smaka av med salt.

Inkokt fänkål:

1. Skär fänkålen i kvartar.

2. Koka upp vatten, vin, citronsaft och olivolja med grönsaker och kryddor till en god lag. Lägg i fänkålen och koka tills den är mjuk. Låt fänkålen kallna i lagen.

Senapsvinägrett:

1. Blanchera senapsfröna i vatten 3 gånger. Byt vatten mellan gångerna.

2. Koka senapsfröna i pickleslagen och låt lagen reduceras till hälften. Kyl ner.

3. Blanda senapsfröna i sin lag med schalottenlök och dill. Smaka av med lite olivolja och salt till en vinägrett.

Friterade bönor:

1. Se till att bönorna är torra. Fritera bönorna lite i taget i olja på 180°. När det slutat bubbla, lyft upp med hålslev och låt rinna av på papper.

2. Mixa karljohansvampspulvret med salt. Smaksätt bönorna med svampsaltet.

Till servering:

1. Hyvla fänkålen på mandolin och massera in med citronsaft, olja och salt.

2. Stek korven försiktigt i olja, avsluta med smör. Stick ev små hål i korven om det blir luftbubblor med vätska.

3. Värm böncrèmen. Lyft fänkålen ur lagen. Lägg böncrèmen på tallrik. Lägg på en bit stekt korv och en fänkålskvart intill korven. Strö över de friterade bönorna och toppa med den hyvlade fänkålen.

3. Avsluta med senapsvinägrett, plockad dill och körvel.

Kockrapporten, Lina Ahlin

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen