Ärter x 3. Bygg en stabil bas på gulärtspolenta och toppa med gråärtsragu och grönärtspuré. Toppa med citruskokt kålrot och citrusbräserat sidfläsk.

Gulärtspolenta, gråärtsragu och grönärtspuré samt citrusbräserat sidfläsk

Recept av David Lundqvist

Ärter x 3. Bygg en stabil bas på gulärtspolenta och toppa med gråärtsragu och grönärtspuré. Toppa med citruskokt kålrot och citrusbräserat sidfläsk.

Gör så här

  • Gulärtspolenta:

    • Mixa de gula ärterna till ett lite grovt mjöl i kannmixer.
    • Värm buljong och vin i en kastrull. Håll det varmt.
    • Fräs schalottenlök och vitlök i rapsolja på medelhög värme i en vid kastrull. Tillsätt ärtmjölet och stek en stund under omrörning. Tillsätt den varma buljongen lite i taget under omrörning och sjud på låg värme tills ärtmjölet har mjuknat. Tillsätt smör och färskost lite i taget till en krämig ”polenta”.
    • Avsluta med ost och smaka av med citronskal, citronsaft, salt och peppar.
  • Gråärtsragu:

    • Blötlägg ärterna under natten. Koka dem mjuka i nytt vatten.
    • Bryn smöret i en panna och tillsätt de kokta ärterna, schalottenlök, citronskal och citronsaft. Låt allt bli varmt.
    • Vänd ner spenat, rödlök och örter. Smaka av med salt och peppar.
  • Grönärtspuré:

    • Koka upp vatten och salt. Blanchera ärterna ca 30 sekunder och låt rinna av.
    • Mixa ärterna direkt med smetana, smör, schalottenlök och vitlök i kannmixer ca 10 min tills purén är helt slätt. Smaka av med wasabipulver, salt och peppar. Lägg i spritspåse.
  • Citruskokt kålrot:

    • Skala och skär kålroten i grova tärningar. Koka upp vatten och vin, tillsätt citronskal (tunt skalat med potatisskalare), citronsaft, honung och salt. Sjud kålroten i lagen tills den mjuknat, 20–30 min.
    • Lyft kålroten ur lagen. Koka ihop lagen tills ca ¼ återstår och smaksätt med dijonsenap.
    • Glasera kålroten med lagen och smaka av med peppar.
  • Grönsaksbuljong:

    • Koka upp och sjud alla ingredienser ca 1,5 tim. Låt dra i ytterligare 1,5 tim, gärna över natten. Sila genom chinois och koka ihop tills ca ¼ återstår.
    • Smaka av med smör, maltvinäger, salt och peppar. Spräck buljongen med olivoljan vid servering.
  • Citrusbräserat sidfläsk:

    • Lägg fläsket i ett bleck med vin, vitlök, citronskal (tunt skalat med potatisskalare), citronsaft och timjan. Täck och bräsera i ugn på 85° över natten, ca 10 tim. Ta vara på lagen. Kyl ner köttet och skär i 10 portionsbitar.
    • Knaperstek bitarna i het panna med rapsolja. Avsluta med att tillsätta smör, timjan, vitlök och lite av lagen från bräseringen. Ös köttet.
  • Till servering:

    • Lägg upp gulärtspolentan i tallrikar. Toppa med gråärtsragu, citruskokt kålrot och ev citrusbräserat sidfläsk.
    • Spritsa på grönärtspuré och ringla på lite grön örtolja eller olivolja. Garnera med timjan och krasse. Servera med den spräckta grönsaksbuljongen.