En elegant rätt att erbjuda era gäster. Snabbrimmad, grillad torsk med suröl i smörsåsen istället för vin. Grönsaksstrimlorna sauteras i såsen och läggs som nystan i lökskålarna. Korianderroten bara anas, men ger en härlig smak.

Grillad torsk med grönsaksfyllda skålar och ölsmörsås med korianderrot

Recept av Johan Backeus

En elegant rätt att erbjuda era gäster. Snabbrimmad, grillad torsk med suröl i smörsåsen istället för vin. Grönsaksstrimlorna sauteras i såsen och läggs som nystan i lökskålarna. Korianderroten bara anas, men ger en härlig smak.

Gör så här

    • Skär torsken i portionsbitar. Salta, låt stå ca 10 min och torka av. Pensla torsken med olja och grilla till en innertemperatur på 42°.
    • Dela silverlökarna, krydda med salt och peppar och ringla över olivolja. Baka i ugn på 120° tills de är mjuka. Ta bort skalet och dela i lameller.
    • Skiva gurka, fänkål och silverlök tunt på mandolin. Smält ¼ av smöret i en kastrull. Tillsätt skivade grönsaker, skivad lök, suröl och lite salt. Låt sjuda ca 1 min under lock. Tillsätt resterande smör och ta från värmen. Skölj och hacka korianderrötterna och vänd ner i såsen. Smaka av med salt.
    • Snurra upp grönsakerna i såsen med en pincett och fyll lökskålarna. Toppa med små dillkvistar.
    • Arrangera torsk och lökskålar på tallrikar och skeda på ölsmörsåsen.