Snabbgrava laxen på 2 timmar och bränn av ytan, toppa med tunna krispiga skivor av blomkål och rädisor. Tillsammans med det brynta sojasmöret och de syrliga havtornen samsas sött, salt, surt, krämigt och krispigt i underbara kontraster.

Gravad lax med picklade havtorn, pepparrotsmajonnäs och brynt sojasmör

Recept av Anders Isaksson

Snabbgrava laxen på 2 timmar och bränn av ytan, toppa med tunna krispiga skivor av blomkål och rädisor. Tillsammans med det brynta sojasmöret och de syrliga havtornen samsas sött, salt, surt, krämigt och krispigt i underbara kontraster.

Gör så här

  • Gravad lax:

    • Blanda socker och salt och strö över laxen, låt stå ca 2 tim i kyl. Skär laxen i 1x1 cm kuber, strö över cayennepeppar och bränn av snabbt med brännare.
  • Picklade havtorn:

    • Koka ättika, socker och vatten och lägg i havtornen. Låt stå i kyl över natten.
  • Pepparotsmajonnäs:

    • Mixa ägg och pepparrot i en kannmixer. Tillsätt oljan i en jämn stråle under mixning till en krämig majonnäs. Smaka av med salt och vinäger och lägg i spritspåse.
  • Blomkål och rädisor:

    • Hyvla blomkål och rädisor tunt på mandolin, lägg i isvatten.
  • Brynt sojasmör:

    • Bryn smöret och blanda med sojan.
  • Vid servering:

    • Lägg laxkuberna på tallrikar och spritsa pepparrotskräm mellan kuberna. Lägg på hyvlad blomkål och rädisor. Spritsa på forellrom, skeda över picklade havtorn och brynt sojasmör. Toppa med dillblommor.