Empanadas är sydamerikanska piroger fyllda med färs, oliver, russin och kokt, hackat ägg. Här läggs färsen i bleck och den kavlade degen täcker allt som ett lock.

Empanadas – Argentina

Empanadas är sydamerikanska piroger fyllda med färs, oliver, russin och kokt, hackat ägg. Här läggs färsen i bleck och den kavlade degen täcker allt som ett lock.

Gör så här

  • Deg:

    • Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt övriga ingredienser till degen. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 tim i rumstemperatur eller i kyl under natten.
  • Fyllning:

    • Koka äggen hårdkokta. Sala och hacka dem grovt.
    • Blötlägg färsen i vatten ca 20 min. Låt rinna av. Stek färsen till fin färg på hög värme i oljan. Sänk till medelvärme och tillsätt lök, sambal oelek, spiskummin och svartpeppar och stek några minuter till. Blanda ner grovhackade oliver, russin, grädde och fond i färsen. Smaka av med salt och peppar.
    • Fördela krossade tomater i gastrobleck. Fördela färsen på tomaterna och strö på de hårdkokta äggen.
    • Kavla ut degen tunt och täck färsen med den. Picka några hål i deglocket med en gaffel och pensla med lättvispat ägg. Grädda i ugn på 200° ca 15 min.
  • Till servering:

    • Blanda ihop sallad, gurka och paprika och servera till empanadan med en klick crème fraiche. Toppa med strimlad persilja.