Chokladtartelett med jordgubbshatt

Chokladtartelett med jordgubbshatt

Gör så här

1. Sikta ner mjöl och kakao i en skål. Tillsätt smör och socker och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kyl, ca 30 minuter.
2. Smöra små tartelettformar, 10 cm Ø. Kavla ut degen, tag ut rundlar och klä formarna. Baka i ugnen vid 200°, ca 20 minuter. Låt svalna.
3. Vispa grädden ganska hårt. Finhacka hälften av jordgubbarna. Rör ner crème fraiche, socker och de hackade jordgubbarna i grädden. Spritsa jordgubbsgrädde på varje tartelett.
4. Skiva resterande jordgubbar, garnera varje tartelett med 5 – 6 skivor.
5. Blanda gjutgelé med vinsyra. Skeda gelén över tarteletterna och låt stelna. Dekorera med färska citronmelissblad.

Ett lager gelé över bakverken ger en extra finish, samt bevarar bären fräscha längre. Gjutgelé finns att köpa färdig på dunk från grossister för bageri och konditorer. Blanda med vinsyra så stelnar det fort. Vill du göra egen gelé kan du använda receptet nedan. Det ger ca 5 dl gelé.

6 gelatinblad
4 1/2 dl starkt blandad saft, t ex fläderblomssaft
1 msk strösocker
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 10 minuter. Värm saft och socker.
Krama ur gelatinbladen. Tillsätt gelatinet i den varma saften och rör tills den är smält. Låt gelén halvstelna. Skeda gelén över bakverket.

Serveringsportion ca: 175 g
Källa: Älskade Gubbar 2008

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen