En chokladstinn browniebotten med bipollen toppas med hemkokt blåbärsmarmelad som doppats i gianduja med mandel. På detta spritsas vispad och lätt sötad schmand. Resultatet blir en liten, vacker bakelse som slutligen dekoreras med bland annat blåklint och bladguld.

Brownie med blåbärsmarmelad och schmand

Recept av Kasper Kleihs

En chokladstinn browniebotten med bipollen toppas med hemkokt blåbärsmarmelad som doppats i gianduja med mandel. På detta spritsas vispad och lätt sötad schmand. Resultatet blir en liten, vacker bakelse som slutligen dekoreras med bland annat blåklint och bladguld.

Gör så här

  • Brownie:

    • Vispa socker och ägg fluffigt.
    • Bryn smöret under vispning. Smält ner chokladen i det varma smöret. Häll sedan det i en jämn stråle ner i äggen under vispning.
    • Sikta ner bovetemjölet och tillsätt bipollen och salt, blanda till en slät smet. Häll i form, ca 32x26 cm fodrad med silpatmatta.
    • Baka på 170° i 20 min. Frys och stansa runda små brownies, ca 5,5 cm i diameter.
  • Blåbärsmarmelad:

    • Koka upp blåbären.
    • Blanda socker och pektin, häll sedan i blåbären och koka upp igen.
    • Gjut i små kupoler, ca 4 cm i diameter och frys.
    • Doppa den frysta marmeladen i giandujan (se nedan).
  • Gianduja med mandel:

    • Smält samman mjölkchoklad och kakaofettet. Blanda chokladen med mandelpraliné.
  • Vispad schmand:

    • Vispa schmanden och tillsätt florsocker efter smak.
  • Montering:

    • Lägg blåbärsmarmeladen på chokladbrownien. Spritsa på vispad schmand.
    • Dekorera med lite spritsad blåbärsmarmelad, blåklint, bipollen och bladguld.