Smält smör. Häll i mjölk och värm till max 37°. Smula jäst i en bunke. Häll över degvätska och rör ut jästen. Tillsätt salt, solroskärnor, riven morot och det mesta av mjölet.
Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg i maskin. Låt jäsa ca 30 min.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i 2 delar. Rulla varje del till en längd dela den i 25 bitar. Forma till runda bullar. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.
Pensla ev bröden med lätt uppvispat ägg. Grädda i ugn, 225° 10-15 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Gröt:
Koka upp mjölk och salt. Vispa i mannagrynen och låt koka under omrörning ca 4 min. Rör ner blåbären.
Servera den nykokta gröten med mjölk och bröd, gärna med rökt korv, skinka eller ost samt morot och gurkstavar.