Ett mästerligt samspel. Mjuk tartar, rå, krispig och frasigt tempurafriterad lök ihop med picklade tomater. Inuti döljer sig sotad avokado som ger en grillad smak.

Bifftartar - lök - avokado

Recept av Jimmi Eriksson

Ett mästerligt samspel. Mjuk tartar, rå, krispig och frasigt tempurafriterad lök ihop med picklade tomater. Inuti döljer sig sotad avokado som ger en grillad smak.

Gör så här

    • Skär av den gröna stjälken på lökarna. Klyfta ner 500 g/5 kg lök och lägg i kallt vatten. Låt stå i kyl över natten så lamellerna blommar ut. Skiva resten av löken på mandolin och lägg i kallt vatten.
    • Vispa mjöl och kolsyrat vatten till en slät frityrsmet. Doppa de klyftade, väl avrunna lökarna i smeten och fritera i 170° varm olja till gyllene färg. Låt rinna av på papper och salta.
    • Skåra tomaterna lätt högst upp och  skär bort roten så man ser innanmätet. Blanchera och lägg i isvatten.
    • Koka upp vatten, socker, ättika och hälften av chilin delad på längden, kyl ner. Gröp ur de blancherade tomaterna med ett kuljärn och lägg dem i den kalla lagen. Låt dra några timmar. Förvara tomaterna i lagen.
    • Smaka av smetana med soja och fyll en spritspåse.
    • Skär ner rödlök, vitlök och resterande chili (urkärnad), bryn i olja i kastrull. Tillsätt vinäger och reducera lite. Häll på fonden och reducera till hälften. Smaka ev av skyn med salt och mer vinäger, sila.
    • Dela och skala avokadorna, skär ner i klyftor och salta lätt. Sota klyftorna direkt på hällen. Skär ner  i mindre bitar. Sila av tomaterna från lagen och fyll dem med avokadon.
    • Blanda högrevet med olivolja, salt och peppar. Servera med tillbehören och garnera med krasse.