
Gnocchi med svamp och ost

Gnocchi är en trevlig mellanrätt att ha på sin barmeny. Osten Gnalling sätter smak på både gnocchin och såsen. Smörstekta brödsmulor med timjan och citron ger crunch till rätten och svamp och salvia en härlig touch av höst. Allt kan vara förberett och bara snabbt kokas, smaksättas och garneras vid servering.
Gör så här
-
Gnocchi:
- Koka potatisen mjuk. Häll av och låt ånga av i kastrullen.
- Pressa potatisen ner i en bunke och arbeta ner äggen ett i taget tillsammans med salt och olja.
- Mata i mjölet lite i taget tillsammans med osten och arbeta ihop till en mjuk och följsam deg.
- Rulla degen i längder, 1,5 cm i diameter och skär i cm-stora bitar.
-
Smörstekt salvia:
- Smält smöret i en stekpanna. Lägg i salviabladen och bryn smöret.
- Lyft salviabladen och lägg på papper att rinna av. Låt smöret svalna.
-
Brödsmulor:
- Riv brödet i små bitar och finhacka vitlöken.
- Stek bröd, vitlök och timjan i olivolja i stekpanna på medeltemperatur, rör då och då.
- Stek tills brödet är gyllene och krispigt. Salta och peppra och låt svalna på papper.
-
Smörstekt svamp:
- Dela ner svampen i lagom stora bitar och stek med olja. Avsluta med smör för en krispig yta. Salta och peppra.
-
Servering:
- Koka upp rikligt med saltat vatten och koka gnocchin tills de flyter upp, 2–3 min, beroende på storlek.
- Ta 100 g gnocchi per person och vänd med lite av salviasmöret, pastavatten och gnalling, till önskad smak och konsistens. Vänd ner lite stekt svamp och lägg upp i tallrik.
- Toppa med stekt svamp, brödsmulor, friterad salvia och rivet citronskal.