
Sotad rentartar

Rentartaren görs gärna med kött från sarv, dvs rentjur. Köttet sotas, tärnas och blandas med gulbeta och lite finriven Gnalling från Arla Unika. Tartaren toppas med bland annat friterade lökringar och picklade kantareller samt smetana smaksatt med batakpeppar, som har en blommig karaktär i smaken. Rentartaren är en lyxig rätt att erbjuda gästerna i baren.
Gör så här
-
Gulbeta:
- Glödbaka gulbetan invirad i folie eller kör i ugn på 190° tills den är 96°.
- Skala och tärna fint.
-
Smetana med batakpeppar:
- Smaksätt smetanan med peppar, citronsaft och salt.
-
Friterad schalottenlök:
- Skiva löken fint och dela i ringar.
- Blanda mjölsorterna med bakpulver och salt. Vänd lökringarna i blandningen.
- Fritera lökringarna i 150° varm olja tills de är gyllene och krispig. Låt rinna av på papper.
-
Tartar:
- Sota renen i het panna. Skiva och skär i tärningar.
- Blanda renen med salt, finhackad schalottenlök, gnalling och tärnad gulbeta.
-
Servering:
- Lägg upp tartaren på tallrikar, spritsa på smetanan i små toppar.
- Garnera med finriven gnalling, kantareller, fläderbär, friterade lökringar, buskkrasse och små bitar fönsterlav.