Bakad kolja med blomkål, mandel och levainkrisp

Bakad kolja med blomkål, mandel och levainkrisp

Gör så här

1. Skär koljan i portionsbitar. Strö över lite salt och riv över citronskal. Låt stå ca 30 min. Lägg koljan på en plåt vid servering och baka i ugn på 120° ca 10 min till en innertemperatur på 42°.

2. Skär ner 1 blomkålshuvud (vid 10 port) och koka det mjukt i saltat vatten. Sila av och tillsätt grädden. Sjud tills grädden har krämig konsistens. Mixa blomkål och grädde till en slät kräm och smaka av med yoghurt, citronsaft och salt. Lägg i en sifon och ladda med en patron.

3. Skiva 0,5 blomkålshuvud (vid 10 port) i tunna skivor på mandolin och lägg ner i 1-2-3-lag. Låt dra ca 2 tim. Sila av och fritera skivorna gyllene i 160° varm olja vid servering. Låt rinna av på papper.

4. Lägg resterande blomkålshuvuden delade i halvor på en ugnsplåt och ringla över olivolja och salta. Rosta i ugn på 180° tills blomkålen är gyllene. Bryt i mindre bitar. 

5. Plocka oxaliskvistarna och lägg bladen i kallt vatten. Grovhacka mandeln. Rosta brödet gyllene i ugnen med lite olivolja, salt och peppar. Bryt brödet i bitar.

6. Lägg upp koljan och den rostade blomkålen på tallrikar. Spritsa på blomkålsskummet och toppa med friterad blomkål, mandel, levainkrisp och oxalis.

Källa: Årets kock 2017, Johan Backéus

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen