Ett smakfullt upplägg som också fungerar fint vid t ex julbord med "sharing style". Gravad lax med krämig ädelostspread och julkryddat knäckebröd. De syltade senapsfröna med lite sötma och knaprig textur är ett enkelt och gott garnityr.

Akvavitgravad lax med ädelostspread, syltade senapsfrön och knäckebröd

Recept av Anders Isaksson

Ett smakfullt upplägg som också fungerar fint vid t ex julbord med "sharing style". Gravad lax med krämig ädelostspread och julkryddat knäckebröd. De syltade senapsfröna med lite sötma och knaprig textur är ett enkelt och gott garnityr.

Gör så här

  • Akvavitgravad lax:

    • Blanda salt, socker, akvavit och hackad dill. Smörj in laxen med blandningen. Lägg i kylen i 2 dygn och vänd på laxen var 6:e timme.
  • Knäckebröd:

    • Bland mjöl, vatten, olja och salt till en deg. Låt vila ca 1 tim.
    • Mixa alla kryddor till ett pulver och blanda med önskad mängd flingsalt. Kavla ut degen tunt och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Spreja bröden med vatten och strö på kryddblandningen. Baka i ugn på 170° ca 10 min. Låt svalna på galler.
  • Syltade senapsfrön:

    • Koka senapsfröna 5 ggr, byt vatten varje gång för att få bort beskan. Koka upp ättika, socker och vatten. Lägg senapsfröna i lagen och låt dra över natten.
  • Ädelostspread:

    • Mixa ost och grädde slätt. Smaka av med salt och peppar.
  • Vid servering:

    • Skär laxen i 0,5 cm skivor. Lägg upp på serveringsfat med bitar av knäckebrödet. Spritsa ut ädelostspread och klicka på syltade senapsfrön. Garnera med dill och dillblommor.