Våra åtta ostsorter

Trots att ost är en produkt som innehåller få ingredienser går den att variera på mängder av sätt. Vilken sorts ost det blir beror bland annat på vilken typ av mjölk man använder, hur man ystar och hur osten lagras. När vi klassificerar ost brukar vi tala om åtta huvudsakliga ostsorter.

Våra största ost-varumärken
Arla Ko®

Vårt varumärke för många klassiska hårdostar och dessa produkter märks också med den blågula kannan. Ostarna görs på 100 % svensk mjölk från svenska Arlagårdar. Våra ysterier som gör Arla Ko®-ostar har alla lång tradition av hantverket och de finns i Kalmar, Götene och Östersund.

Falbygdens®

Redan 1878 etablerades det gårdsmejeri som blev Falbygdens Ost. I dag är specialiteten att förädla och lagra hårdost och dessertost, samt importera utvalda ostdelikatesser och dessertostar. Under stor omsorg får Falbygdens® ostar mogna till sin fulla smakpotential.

Castello®

Under detta varumärke finns både krämiga, lena vitmögelostar och karaktärsrika blåmögelostar. Castello®-varianter som Blue, Black, Creamy White och anrika Danablu är några exempel. Här finns också färskost i olika smaksättning och vällagrade hårdostar.

Kvibille®

I halländska Kvibille utvecklades den svenska cheddarn och den svenska ädelosten på 1920- och 1930-talet. Mejeriet håller liv i hantverkstraditionen och produktutvecklingen; i dag finns både Kvibille® Cheddar och Kvibille® Ädel i många varianter. Alla görs på mjölk från halländska gårdar.