Om ost

Ost har älskats i flera tusen år. Prototypen liknade vad vi idag kallar färskost och det var först i och med romarrikets utbredning som löpeosten spreds i Europa. I Sverige slog osten genom ordentligt på 1500-talet då Gustav Vasa importerade holländsk boskap, vilket lade grunden till nya utföranden och smaker. 

För det är ju så att ostens karaktär påverkas av vilken typ av mjölk som används. Men även andra faktorer spelar in. Lagring, pastörisering och fetthalt är bara några.  

Vanligast idag är att ostens mjölk kommer från kor, getter och får men även mer vilda djur som älgar och till och med lejon har fått se sin mjölk ystas. Även om osten från lejon ansågs gjuta mod i den som förtär den så kommer du här inte hitta några sådana produkter. Vi använder naturligtvis bara komjölk. 

Ystenzym istället för löpe

Nästan alla av Arlas ostar görs nu med ystenzym istället för löpe från kalvmage. Ystenzym är mikrobiellt framtaget i laboratorier och är en ingrediens som gör att ostarna även kan ätas av vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe.

Naturligt laktosfri

All svensk hårdost är naturligt fri från laktos. Oavsett lagringstid klarar ostarna Livsmedelsverkets senaste gräns för laktosfritt – mindre än 0,01 gram laktos per 100 gram ost.

När mjölkproteinet pressas ihop till ost blir nästan all laktos kvar i den vassle som bildas. Den lilla rest av laktos som finns kvar i ostmassan äts upp av mjölksyrakulturen redan de första dagarna efter ystningen.

Svenska smaker säljer

Vill du öka omsättningen? Skriv ut om du har svensk ost på smörgåsen och gärna vilken sort. Det låter trevligt och är något som gästerna uppskattar. Det är också ett sätt att få upp värdet på dina produkter.

Gott om näring i ost

Mjölkens många naturliga näringsämnen följer med in i osten. Här finns till exempel protein som krävs för att bygga muskler, kalcium som hjälper till att hålla skelett och tänder starka och vitamin B12 som behövs för att immunförsvaret ska fungera. 

Livsmedelsverket rekommenderar att vi får i oss 2-5 deciliter magra mejeriprodukter om dagen. En deciliter mjölk motsvarar ungefär en till två skivor ost. Ostar som märks med symbolen Nyckelhålet är magra.

Utmärkt smakstyrka

Symbolen Smakstyrka började märkas på svenska hårdostar år 2007 för att visa hur stark osten är. Ju mer ifyllt märket är, desto starkare är osten. Smakstyrkan kan variera från 1-11.