slottskolan-david-lundqvist-1200x675.jpg
Sara Svensson, David Lundqvist och Ivan Henriksen

Att vinna Arla Guldko innebär inte bara att man kan sträcka på ryggen, utan så mycket mer. I Slottsskolans fall har det medfört ett enormt lyft. Inte minst genom gladare elever som äter bättre, engagerar sig och känner sig sedda. Men det slutar inte där. Sara Svensson, kock på Slottsskolan, berättar mer.

Vad har det betytt för er att vinna Arla Guldko?

– Segern i Arla Guldko har varit jätteviktig för oss. Det allra viktigaste är att det har byggt stolthet på skolan och i Vingåkersbygden. Det har verkligen blivit en snackis i bygden kring vad vi gör i vår fantastiska restaurang, vilket gör att skoleleverna har blivit ännu positivare inställda till skolmåltiden. Det har skapat en fantastisk sammanhållning och glädje i restaurangen.

Vi har numera ett nära samarbete med ett flertal duktiga skolkockar i Sverige

Sedan har vinsten varit en språngbräda för nätverkande  i branschen. Vi har numera ett nära samarbete med ett flertal duktiga skolkockar i Sverige, vilket driver oss till att bli bättre och bättre för varje dag. Vidare har vinsten inneburit ett kvitto och gett oss trygghet i att vi är på rätt väg. När vi tog oss till semifinal i tävlingen hade vi bara haft köket igång i fem månader och vi trevade oss fortfarande fram. Under tävlingens gång utkristalliserades vårt arbete mer och mer och har numera landat i vår koncept Far behind food.

Vad låg bakom att ni vann?

– Vi har som mål att skapa framtidstro för våra ungdomar genom en positiv skolkultur där vi som trygga vuxna finns nära tillhands och ser och uppmuntrar ungdomarna i deras vardag. För oss är måltiden ett fantastiskt medel för relationsskapande där ungdomarna får en stunds avslappning utan krav på skolbetyg och prestation. Vårt relationsskapande arbete har gett oss en kundnöjdhet på 96 % och det märks genom att eleverna ofta hänger kvar, spelar kort och dricker te, eller helt enkelt frågar om de kan hjälpa till. Det är inte ovanligt att elever kommer och hjälper oss i köket under sina håltimmar eller möblerar om och städar i restaurangen. Det är ett verkligt kvitto på att de trivs.

Vi skrattar mycket i vår restaurang

Sedan har vi så klart även utvecklat matlagningen en hel del. All mat lagas från grunden och varje dag serveras minst 3-4 alternativ, nybakt bröd, en stor salladsbuffé samt ett lyxbord med små överraskningar. Vi försöker också göra eleverna delaktiga i menyplaneringen och försöker så långt det är möjligt tillgodose de önskemål vi får. Önskemålen kan vara allt från sushi, stuvade makaroner, pizza eller fiskbullar. Eftersom vi alltid har alternativ som eleverna känner sig trygga med kan vi också våga oss på lite mer spännande maträtter som nässelsoppa, bruna bönor eller ärtpesto. Med smakskedar och en hel del charm får vi eleverna att bli nyfikna och våga smaka. Vi skrattar mycket i vår restaurang och hittar mer än gärna på lite tok som att spela in kofilmer, ha kramdag eller en karaokelunch. Det gör eleverna nyfikna och gör att de gärna inte missar en skollunch.

Vilka tips har du till andra skolkockar?

– Att ta sig tid för alla matgäster. Att stanna upp två minuter och fråga hur eleverna har det, kan göra stor skillnad för varje enskild individ.

Att stanna upp två minuter och fråga hur eleverna har det, kan göra stor skillnad för varje enskild individ

Varje möte är unikt och var nyfiken på vad eleverna har att erbjuda dig. Med en öppenhet skapas en jämlik förtroendefull relation där du får tillit och kan vara ett bra vuxenstöd. Ha roligt tillsammans med eleverna, bjud på dig själv och skratta mycket tillsammans. Då blir jobbet mycket roligare samtidigt som gästerna känner sig mer välkomna. Våga också pröva nya vägar. Ibland blir det fel, men det är genom att testa sig fram man hittar sitt framgångskoncept. Jag tror att varje kock och skolrestaurang behöver hitta sin egen väg och sitt koncept. För oss har det varit Far behind food.

Berätta lite om dagens händelser! Vad innehöll den?

– Vi hade en alldeles fantastisk dag som började redan dagen före då årets kock, David Lundqvist, och Årets Skolkock i White Guide Junior, Ivan Henriksen, kom till oss på eftermiddagen. Under förberedelserna fick vi också hjälp av två jätteduktiga elever från restaurangskolan. Extra roligt var att dessa elever var med och vann Arla Guldko med oss då de gick i nian. Wow, vad de lärt sig på bara några månader! Vi höll på hela kvällen i köket och lagade mat, dukade långbord och soundcheckade. Det kändes som om vi hade jobbat ihop hur länge som helst och ju tröttare vi blev, desto högre ekade skratten i köket. Vi hade verkligen en fantastiskt rolig kväll!

Dagen efter kom ytterligare åtta elever från restaurangskolan och vi dukade klart det sista och lagade klart maten. Vi hade delat upp maträtterna så team Slottsskolan stod för förrätt, Årets Kock huvudrätt och Årets Skolkock efterrätten. Men självklart hjälptes vi åt i köket. 

slottsskolan-meny-1200x675.jpg
Foto: Lena Hansen

Vi hade delat upp våra 400 gäster i två sittningar och fyllde restaurangen med elever, lärare och några inbjudna kollegor från vår egen och andra kommuner.

Lite extra roligt var att Arla Guldko-finalisterna från både Örebro och Karlstad var med på lunchen

Lite extra roligt var att Arla Guldko-finalisterna från både Örebro och Karlstad var med på lunchen. Ett fantastiskt nätverk är verkligen något vi fått med oss efter detta finalår. Det var häftigt att se eleverna som var så förväntansfulla och hade klätt upp sig dagen till ära.

Det finaste av allt var att efter festen, när skolan slutat, kom ett helt gäng ungdomar och tackade för festen och berättade hur mycket vi betyder för dem. Så vi sjöng karaoke, kramades och hade mysigt tillsammans ända tills klockan var 18.00. Det är det som är så fantastiskt med Slottsskolans elever. Vi får så mycket tillbaka.  

Följande meny serverades:

Förrätt

Rökt bäver på rödbetscarpaccio med svampmajonnäs, sås med björnbär och mörkchoklad, friterad grönkål och lingonglace.

Huvudrätt

Smörstekt Bjärekyckling med rotselleri, äpple, pumpakärnor och rostad sky med jalapeño.

Efterrätt

Obakad cheesecake med bärkompott och pepparkaka.

Vad var roligast?

– Helt klart att få se hur förväntansfulla och glada eleverna var. Det var så fint att få ge eleverna en riktig fest efter det här fantastiska året. Vinsten i Arla Guldko är ju precis lika mycket deras förtjänst och deras vinst.  

Vad har varit det bästa med att få besök av Årets Kock?

– Det bästa var att hela skolan blev fylld med energi, elever, lärare och vi som jobbade blev taggade och motiverade! Vi fick även tänka till och jobba mer fine dining med förrätten, ta fram smaker och experimentera.

Vad tar ni på Slottsskolan med er från besöket?

– Att allt är möjligt så länge drömmar och ambitioner finns, Att behålla en glädje och stolthet till det vi jobbar med. Alla vi som jobbar med mat har en gemensam stolthet och passion oavsett om vi jobbar i Vingåker, Stockholm eller New York.

Har ni ändrat ert arbetssätt sedan ni vann Guldkon?

– Vi har inte ändrat vårt arbetssätt direkt, men byggt vidare och utvecklat det vi är bra på. Idag är vi nog mer medvetna om det arbetssätt vi valt att arbeta utifrån. Sedan var vi ett helt nyöppnat kök när vi var med i Arla Guldko, så vi börjar vi växa i kostymen lite.

Hur har den lokala responsen varit sedan ni vann?

– Jättestor. Det första vi möttes av när vi kom hem från Arla Guldko-finalen var en överraskningsfest där vi blev firade av elever, anhöriga, politiker och tjänstemän. Några dagar senare hamnade vi på infartsskyltarna där vi fortfarande hänger. Vi har hållit inspirationsföreläsningar och fått berätta om vår resa i politiska sammanhang och olika arbetsgrupper. Det är roligt när personer i bygden vill komma fram och gratta och prata om Slottsskolan.