Arla Guldko 2018 – de vann matbranschens egen "Oscar"

Förskolan Skogsbacken i Svenshögen, Slottsskolan i Vingåker och seniorboendet Tre Stiftelser i Göteborg vann i var sin kategori i Arla Guldko 2018. Utmärkelsen Årets Guldstjärna gick till Johanna Törmä vid Uppsala universitet. Prisceremonin hölls vid en stor finalgala på Musikaliska i Stockholm. Det är artonde gången som Arla Guldko genomförs.

– Personligt engagemang, stor yrkesskicklighet och en enorm drivkraft är gemensamt för alla årets finalister. Det är bara små detaljer som skiljer dem åt och därför är det omfattande och flera veckor långa juryarbetet med att utse vinnarna så viktigt, säger Carina Tollbring, projektledare för Arla Guldko.

Bästa Matglädjeförskola – Förskolan Skogsbacken, Svenshögen

Juryns motivering

”Restaurangen är hela skolans bultande hjärta, där kompetens och engagemang ger påtaglig omsorg om varje maträtt och varje gäst. Måltidsglädjen både hörs och syns, med överraskningar och nya idéer som snabbt omsätts i praktik. Det här är skolrestaurangen som satsar, vågar och vinner - mot alla odds!”

Bästa Matglädjeskola – Slottsskolan, Vingåker

Juryns motivering

”Restaurangen är hela skolans bultande hjärta, där kompetens och engagemang ger påtaglig omsorg om varje maträtt och varje gäst. Måltidsglädjen både hörs och syns, med överraskningar och nya idéer som snabbt omsätts i praktik. Det här är skolrestaurangen som satsar, vågar och vinner - mot alla odds!”

Läs mer om Slottsskolan, Vingåker

Bästa Seniormatglädje – Tre Stiftelser, Göteborg

Juryns motivering

”I ett kök med hög nivå och kompetent personal med otroligt mycket arbetsglädje skapas fantastiskt välsmakande mat som både boende och gäster utifrån uppskattar. Det finns något för alla, både klassiska välkända rätter och nya spännande smaker erbjuds. Här vågar man utmana gamla vanor och testar ständigt nya idéer och mycket i framgången ligger i det fina samarbetet i hela huset och inte minst med de äldre boende. Genomtänkta kontrollpunkter, rester som används till biogasbränsle, önskemenyer, eget bageri och mycket närproducerat är några av framgångsfaktorerna.”

Årets Guldstjärna - Johanna Törmä, Uppsala universitet

Juryns motivering

Med helhetssyn på mat, trivsel och miljö har Årets Guldstjärna genom sin kunskapstörst och konkreta bidrag att gå från teori till praktik, väglett team att göra skillnad inom ett område i uppmärksamhetsskugga. Lägg därtill ambitiös kunskapsspridning som kan inspirera fler till att kopiera arbetsmodellen. Årets Guldstjärna sätter strålkastarljuset på ett område som berör oss alla – en generationsöverskridande samhällsfråga!”