Ostarnas historia

Grevé®, Herrgård®, Präst® och Svecia känns alla som riktiga ostklassiker, men faktum är att alla de fyra ostarna har sina unika historier om hur de fick en given plats i ostdisken.

Den äldsta svenska osten

Visste du att osten Svecia har anor ända från medeltiden och är vår äldsta svenska ost? Namnet kommer från Suecia som betyder just Sverige på latin. År 1997 blev Svecia den första svenska matvaran att ta en plats på EU:s lista över skyddade matprodukter. Att osten fick Skyddad Geografisk Beteckning innebär att Svecia bara får tillverkas i Sverige, av svensk mjölk och enligt traditionellt recept.

Den grynpipiga osten med tydliga kristaller och mustig, stark smak har älskats i hundratals år och kommer förhoppningsvis hänga med lika länge till. Att den passar lika bra på ostbrickan som i matlagningen talar verkligen till dess fördel.

Ett misslyckande som ledde till succé

Osten Grevé® tillverkades för första gången i Sverige år 1964. Allt började som ett försök med att ta fram en svensk version av den norska osten Jarlsberg som lanserats på femtiotalet. Trots närheten mellan länderna så misslyckades man, det var helt enkelt för stor skillnad mellan korna, mjölken och klimatet.

Som tur var blev den nya osten mycket omtyckt ändå och Grevé® blev snabbt en modern klassiker. Den känns igen på sina stora runda hål och den söta, nötiga och ganska kraftiga smaken. Namnet Grevé® fick den eftersom skaparna ville uppnå en exotisk känsla och anspela på den schweiziska osten Gruyère.

Bara det bästa duger för prästen

Osttypen Präst® har sina rötter i Småland och kan härledas tillbaka till 1700-talet. På den tiden betalade man en kyrkskatt, ett tionde, till prästen varje år. Eftersom Småland var ett av de främsta områdena för mjölk- och ostproduktion valde bönderna istället att använda ost som betalningsmedel för sin skatt. Man ville ge prästen det finaste man hade och gjorde därför osten på oskummad mjölk och ibland även med lite grädde i.

Sedan 2001 är prästosten skyddad som varumärke och heter numera Präst®. Dess karaktäristiska rena smak med stark sälta har gjort den till en favorit hos många.

En ost värdig att ätas på herrgårdar

Redan i slutet av 1700-talet togs de första stegen mot att skapa den ost som vi idag kallar för Herrgård®. Greven Eric Ruuth anställde då en schweizisk ostmästare vars uppgift blev att ta fram en svensk variant av Emmentalerost. Men det svenska klimatet gjorde att den importerade bakteriekulturen betedde sig annorlunda och en ny sorts ost såg istället dagens ljus.

Det smakar ju för böveln som en riktig herrgårdsost!

Drygt hundra år senare arbetade mejerskan Kristina Löfgren med att förfina osten. Hon lyckades så bra att osten utnämndes till ”nationell typost” och hyllades varmt på en av landets första ostutställningar. En av domarna ska till och med ha utropat: ”Det smakar ju för böveln som en riktig herrgårdsost!” vilket också gav osten sitt numera populära namn.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen