Falbygdens ostar mognar med kärlek

I snart 140 år har Falbygdens Ost vårdat och vänt, doftat och smakat för att kvalitetsostar ska mogna på rätt sätt. I det smakrika sortimentet finns numera fyra vällagrade klassiker från Kalmar mejeri: Herrgård®, Grevé®, Svecia och Präst®.

De fyra svenska ostklassikerna räknas alla som nationalklenoder. Deras skiftande historia spänner från medeltiden fram till 1960-talet, men gemensamt för alla är att de bara får göras i Sverige på svensk mjölk.

De har så mycket att ge, på ostbrickan, i smakrik mat och i nyskapande desserter.

Smaker utöver det vanliga

En annan sak de har gemensamt är att de har potential att mogna till riktiga guldklimpar, berättar Johan Staaf, ostexpert på Falbygdens.

– Extra tid och kärlek gör de vällagrade klassikerna till bekantskaper man inte vill missa. De har så mycket att ge, på ostbrickan, i smakrik mat och i nyskapande desserter. Det är bara att plocka fram kniven och upptäcka dem!

Ostar av allra högsta kvalitet

Det ligger mycket arbete bakom de mogna och smakrika ostklassikerna. De som Falbygdens levererar har lagrats i minst ett år, det finns tvåårsvarianter och den mest vällagrade, Gran Reserva Herrgård®, har fått mogna i tre år.

– De olika ostsorterna har sina egenheter och det är mycket viktigt att ha rätt temperatur och luftfuktighet för just den ost man lagrar. Det gäller också att råvaran är riktigt bra eftersom endast högkvalitativa ostar klarar en lång lagringstid. Efter 100 dagar gör vi en större kvalitetstest och de ostar som inte håller måttet sorterar vi bort, säger Johan.

Falbygdens ost.
Falbygdens ost.

Ett hantverk med kärlek och passion

I ett kvarts sekel har han jobbat med ost på Falbygdens och frågar någon efter hans titel brukar han glatt svara ”ostnörd”. Jobbet och hantverket blir bara roligare ju mer man lär sig, konstaterar Johan. Det går inte att sluta fascineras av ost.

– Det är så många faktorer som spelar in för hur en ost blir. För de fyra klassikerna börjar det redan med kornas bete på Öland och i Kalmartrakten. Sedan ska varenda steg stämma på ysteriet och under lagringen. Trots att grunden är den samma kan ostarna ta så olika vägar. De är levande individer och ju mer kärlek och omsorg man ger dem, desto bättre mår och smakar de.

Johan Staaf, ostexpert på Falbygdens.

Johans tips för vällagrade klassiker

Ostbrickan: Bjud dina gäster på en läcker smaköverraskning och lägg upp en svensk vällagrad klassiker som en av hårdostarna på ostbrickan.

Krydda maten: De smakrika ostarna förgyller pajer, gratänger och mängder av andra varmrätter du serverar. Baka salta små ostkakor till soppan eller bjud på spröda ostchips.

Sötsalt dessert: Skär upp oststavar och doppa halva eller en tredjedel i smält choklad. Sötman i chokladen och sältan i osten sjunger fint i munnen.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen