Storstadskäk med Jimmi Eriksson

Årets Kock: Storstadskäk med Jimmi Eriksson

Årets Kock 2016, Jimmi Eriksson, är en ödmjuk kock men vågad i sin matlagning. De höga smakerna sitter där de ska och varje tallrik har en genomtänkt balans mellan olika texturer.

Jimmi lagar storstadskäk i enkel, rustik stil med mycket smak och olika texturer. Han gillar att överraska med nya smakkombinationer och blandar olika texturer på tallriken, för att det ska hända något i munnen när man äter. Allt ska vara vackert upplagt, oavsett hur enkel råvaran är.

– Gästerna ska få en upplevelse för alla sinnen. Grönsaker brinner jag mest för, de kan varieras i oändlighet. Jämför med en köttbit, den ska hållas enkel, säger han.

Jimmi Eriksson

Det här är Jimmi

Lilla Ego, Stockholm
Ålder: 29 år.
Jobbat som kock: 10 år.
Bor: På Södermalm i Stockholm.
Gillar mest med mitt jobb: Teamkänslan och kreativiteten. Har spelat fotboll i hela mitt liv, men nu står jag och bollar idéer i köket istället.
Mina förebilder: Daniel Räms och Tom Sjöstedt.
Bästa Arla-produkt: Gräddfil och smör är storfavoriterna.

Bifftartar – lök – avokado

Ett mästerligt samspel. Mjuk tartar, rå, krispig och frasigt tempurafriterad lök ihop med picklade tomater. Inuti döljer sig sotad avokado som ger en grillad smak.

Lamm – savoykål – chorizo – ost

Den milda savoykålen briljerar på tre olika sätt i den här rustika rätten. Det örtiga lammet är toppat med chorizokrisp, ostsmör och yoghurt uppsmakad med chorizoolja.

Mandel- och ingefärssmör

Vinnarsmöret som var med i finalen! Spenat ger den härligt gröna färgen. Grovriv över rätter med torsk, sej, lubb, forell och broccoli.

Sardell- och parmesansmör

Gott smör med sälta från sardeller och umami från grovriven parmesan. Finriv över kyckling, pasta, varm och grillad sallad.

Picklat rödlökssmör

Picklat är alltid populärt och ger här ett sötsyrligt smör. Passar utmärkt till matjessill, potatis, grillat kött och grillade grönsaker.

Smörfriterade jordärtskockschips

Lyxiga och helt oemotståndliga. Frasigt friterade i klarifierat smör.

Gräddfilskokt jordärtskocka

Mjuka skockor kokta i gräddfilsvassle får en spännande syrlig smak.

Rostad jordärtskocka

Mjuka och smakrika. Ju mer vällagrad ost i snitten, desto godare blir skockorna.

Stomp på rostad jordärtskocka

Mjuka och smakrika. Ju mer vällagrad ost i snitten, desto godare blir skockorna.

Tupp – jordärtskocka – champinjon – dragon

En uppdaterad klassiker i smakrik stil. Saftigt tupplår i sällskap av friterade och picklade jordärtskockor samt en fyllig kräm på skockorna. Supergott till sky såsen med syrad grädde och färsk dragon.

Forell – blomkål – miso – gurka

En lyxig lunchrätt med sotad, gravad forell, blomkål i olika versioner och picklad gurka. Den lena och fylliga purén samt såsen med vassle och forellrom får en smakskjuts av miso.

Fläsksida – majs – broccoli – lök

God broccoli med tuggmotståndet kvar. Perfekt ihop med söt majs och het chili som får fin krämighet av syrad grädde. Fläsksidan kan bakas över natten. Toppa härligheten med bitar av grönt chilismör.

Torsk – betor – mandel – pepparrot

Ett elegant upplägg med lättrimmad torsk, bakade röda och blancherade gula betor. I de dekorativa knytena ligger en smakrik färskostkräm. Allt toppat med brynt mandelsmör och hyvlad pepparrot.

Anklår – hoisin – shiitake – kumquats

Kladdigt, krispigt och grymt gott. En asiatisk fullträff med höga smaker av umami och marmeladig sötma från picklade kumquats. Anklåren kan du köpa confiterade. Prova även confiterat ankkött i tacos.

Chilismör

Srirachasås är en chilisås med lite sötsyrlig smak. Perfekt ihop med den milda vinägern. Bryt i bitar till rätter med fläsk och lamm.

Jordärtskocks– och gruyèrekräm

En användbar kräm med gräddkokta skockor och vällagrad gruyère som ger en rund, smörig och nötliknande smak.

Beställ broschyren

Beställ broschyren "Storstadskäk med Årets kock 2016 Jimmi Eriksson" kostnadsfritt för samtliga recept och inspiration.

Jimmi Eriksson i Expedition Årets Kock 2016

Resedagbok Expedition Årets Kock 2016

Häng med till restaurangerna, barerna och vingården som Jimmi Eriksson och Expedition Årets Kock 2016 besökte i San Francisco och Napa Valley.

Tre snacktips från Jimmi Erikssons vinnarresa

Snacks och finger food fick vi ofta på restaurangerna i norra Kalifornien. Här har jag tolkat några med mina favoritråvaror. Perfekta att servera till mingel vid stora beställningar, i baren eller på en tallrik som förrätt.

Proffstips med Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016

Jimmi Erikssons vinnarresa gav honom en hel del matnyttig inspiration. Här delar Jimmi med sig av tre tekniker inspirerade av hans resa till USA.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör & sön: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen