Recept av ostrester – gör något av svinnet

Ost är tillsammans med bröd och goda tillbehör nästan en hel måltid. Blir det smakrika bitar över – använd svinnet och gör något av det!

När en ost ska bitas tänk alltid ekonomiskt och följ ostens form. På så sätt undviker du att få svårsålda ändbitar över. Vid större sällskap – väg alltid osten först då vet du hur många portioner du får ut av osten.

Dryg råvara

Fördela alltid ost av god kvalitet portionsvis i lagom stora bitar. En fin ost har mer smak, så du kan hålla nere storleken på bitarna. Ost av hög kvalitet är en dryg råvara när du kompletterar den med spännande tillbehör som lyfter hela smakupplevelsen.

Håll ordning på svinnet

Får du ändå bitar och ostrester över, ta till vara på dem på rätt sätt och använd dem senare.

  • Riv osten eller bita upp den och frys in till ett senare tillfälle.
  • Ta bort kanten på vitmögelostar.
  • Märk upp lådor med ostens namn och datum.
  • Gå igenom ostförrådet en gång i månaden.
  • Och har du kittostar som blivit kladdiga på ytskiktet kan du förlänga livet på dem genom att tvätta av dem i saltat vatten, vin eller sprit.

Fler tips

Du kan också lägga in bitar i en god olja med vitlök, lite chili och härliga örtkryddor som t ex timjan, dragon och rosmarin. Och rester av vitmögelostar, t ex Camembert de Normandie och Brie de Meaux, är perfekta att mixa ihop till en ostcrème med syrad grädde.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör & sön: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen