Lyft pizzan med pizzaostklassiker

Pizzor kan varieras på oändligt många sätt, men alla har en sak gemensamt – de kräver en riktigt bra ost. Här delar vi med oss av information om våra ostar samt tips för att lyfta din pizza!

För att tjäna mer pengar måste man få lite mer betalt för sina pizzor. Det är ju självklart, men hur får man gästen att vilja betala mer? Här har du 3 enkla tips för att komma igång!

  1. En liten bättre upplevelse - Svaret handlar om att pizzan ska upplevas som bättre. Det handlar inte om lyx, men lite bättre råvaror och trendigare pizzasorter gör jobbet.
  2. Satsa på mozzarella - Introducera en egen del på menyn med pizzor med högkvalitativ mozzarella. Det är ett enkelt sätt att komma med något nytt som du dessutom kan ta lite mer betalt för.
  3. Skapa din egna unika smak - Sätt karaktär på dina pizzor med en egen ostblanding! Längre ner på sidan hittar du tips på olika blandingar.

Lyft pizzan med svenska pizzaostklassiker

Våra klassiska svenska ostar har adderat smak sedan 40-talet och gör ingen besviken! De passar perfekt till pizza men också andra rätter där osten är avgörande.

  • Arla® Pro Riddar® Filéost 28 % – Mild och aromatisk smak med grynpipig textur och smidig konsistens. Passar utmärkt till pizza, varma mackor samt i pastasåser och grantänger.
  • Arla® Pro Sankt Olof Gräddostfilé 38 % – Mild, gräddig och frisk smak med grynpipig textur. God matlagningsost som passar speciellt bra till pizza.
  • Arla® Pro Västerviks Gräddostfilé 38 % – Gräddig och frisk smak med krämig konsistens. Lätt att riva när den är kyld och passar därför perfekt till pizza.

Gör din egen ostblandning!

Sätt karaktär på dina pizzor med en egen ostblandning. Här är några klassiska blandningar att utgå från:

  • Ta 30 % Arla® Pro Sankt Olof Gräddost, 30 % Arla® Pro Västervik och 40 % Arla® Pro Riddar®.
  • Ta 20 % Arla® Pro Sankt Olof Gräddost, 20 % Arla® Pro Riddar® och 60 % Arla® Pro Västervik.
  • Ta Arla® Gouda och blanda in 50 % av en eller två av Arla® Pro Sankt Olof Gräddost, Arla® Pro Västervik eller Arla® Pro Riddar®.

En lyckad kombination är också att blanda gräddigheten med mozzarella som har lite lägre fetthalt, fina smakegenskaper och trådigheten (stretchen) som många uppskattar på pizza.

  • Ta 50 % Arla® Pro Mozzarella och 50 % av en eller två av Arla® Pro Sankt Olof Gräddost, Arla® Pro Västervik eller Arla® Pro Riddar®.

Beroende på ugn så passar olika ostar olika bra. Vi på Arla har lanserat en tärnad mozzarella – perfekt för pizza bianco men också alla andra pizzor som gräddas i höga temperaturer.

Vilken ugn har du?

Vedugn: De murade stenugnarna drivs i dag med ved eller gas. De håller generellt höga temperaturer så det behövs en ost som smälter långsamt så basen hinner bli genomgräddad.

Pizzaugn: I de elektriska pizzaugnarna är det något enklare att kontrollera värmen och man har större möjligheter att justera. Även här bakas pizzorna vanligtvis vid höga temperaturer, så det är bra med ost som smälter lite långsammare.

Riv osten rätt

Ost till pizza rivs bäst på ett grovt rivverktyg eller på ett grovt rivverktyg 8-10. Tänk på ett ju grövre osten rivs desto längre tid behöver den för att smälta i ugnen! Grövre bitar gör att bottnen hinner bakas klart utan att osten blir bränd. Osten är också lättast att riva väl kyld, direkt från kylen.