Julen 2016: julsmaker med grönt i fokus

Julen 2016: Dags för julbord!

Vegotrenden har aldrig varit så stor som 2016. Över tio procent av svenskarna är vegetarianer och ännu fler flexitarianer. Detta ställer nya krav på dig som kock.

Vi har tagit hjälp av matkreatören Anna Henning Moberg och hoppas kunna bjuda på inspiration till ett julbord med genuina och juliga smaker – men med flera vegetariska rätter.

Vad sägs om inlagd shiitake i krämig ört- och citronsås? Vi låter även det vilda smyga sig in –kanske blir det i år du bjuder på inlagda rönnbär till osten. För erfarna köksmästarna Fredrik Hedlund och Conny Welin är gröna inslag på julbordet en självklarhet. Läs också deras tips om ett hållbarare och mer ekonomiskt lönsamt julbord.

Varmt lycka till med årets julbord önskar vännerna på Arla!

Inled med guldkant

För många gäster är julbordet en av årets största restaurangupplevelser. Sätt ribban högt och inled med ett glas mousserande istället för den klassiska glöggen med pepparkaka. Till bubblet ger frasiga fröflarn och osthjärtan en härlig försmak på kvällens festmåltid.

Kalla bordet blir allt grönare

Det går att få till ett julbord som upplevs lika genuint trots mindre mängd syltor och patéer. Tänk på vilka konsistenser och smaker du vill nå och experimentera med grönsaker i stället för kött.

Osten i fokus

Det är tillbehören som förgyller osten. Låt varje ost få en matigare variant och en åt det sötare hållet. Prova spännande tillbehör med vilda smaker i form av kryddsyltade kantareller eller nypon- och ingefärssirap. Lite kunskap och kuriosa om ostarna gör att gästerna tar och äter med mer vördnad.

Gottebordet

Gottebordet är julbordets smycke. Något många spanar in så fort de kommer, och något man gärna vill smaka allt på. Låt gästerna göra det. Tänk smått och gör desserter fulla av smak och vackert dekorerade, men i miniformat.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen