Kockens smakskola – lyckas med såsen!

För att lyckas med en sås gäller det att hitta en bra balans mellan sälta, sötma och syra. Mästerkocken Andreas Hedlund som driver Villa Wera, tipsar om hur du lyckas med såsen och utmanar gästernas smaklökar med Arla Köket® Syrad grädde.

Andreas Hedlund

Arbetar på: Villa Wera
Har arbetat på: Pontus Brunnsgatan, Pontus by the Sea, Pontus in the Green House, Oaxen Skärgårdskrog, villa Källhagen och Grisen
Tävlingsmeriter: Årets kock 2002
Råvara jag gillar: Gul lök
Paradrätt:
Risotto
Styrka i köket: Positiv
Förebild: Werner Vögeli
Favoritrestaurang: I Paris, Brasserie Thoumieux och i Stockholm, Griffins Steakhouse
Bra tips som kock: Förenkla och tänk på slutresultatet, det finns inga regler

En gräddprodukt med rätt syra

Andreas som var delaktig i att ta fram Arla Köket® Syrad grädde, sökte efter en gräddprodukt med perfekt syra. En produkt som kan förenkla arbete i restaurangkök och se till att maten blir ännu godare.

– Den här syrade grädden lyfter smakerna och ger fräschör. Jag kan lova att era matgäster kommer notera smakskillnaden. Det blir en twist på smakerna som överraskar.

Han är noga med att påpeka att de allra flesta kockar behärskar det här med balanserade smaker, men ibland räcker inte tiden till för att få såsen att smaka exakt som man vill.

– Då tycker jag att man ska prova den här produkten. Den är redo att användas precis som den är. Den höjer smaken där man annars skulle behöva tillsätta syra för att balansera upp det. Den är perfekt till maträtter där lite söta råvaror ingår som svamp, lök, rotfrukter, skaldjur och fisk.

Arla Köket syrad grädde

Tre tips för att lyckas med såsen:

syra, citron

1. Låt oss börja med syra

Syra gör maten friskare, den förändrar smakupplevelsen och ökar salivproduktionen. Att få rätt syrlighet i feta och söta rätter är viktigt, eftersom de annars lätt blir lite väl mäktiga. De vanligaste sätten att höja syran är att tillföra till exempel ättika, citron, lime, vinäger, vitt eller rött vin. Tomatpuré tillför syra men även sötma. Syrade mejeriprodukter såsom crème fraiche och yoghurt ger även lite tjockare konsistens. Här erbjuder Arlas syrade grädde en genväg till den perfekt syran.

sötma, honung

2. Motsatsen till syra är sötma

Sötma behövs för att balansera syra och sälta på ett bra sätt. Dessutom gör sötma att aromerna blir lite fylligare. Var försiktig med sötman och börja med någon tesked av exempelvis socker, honung, bärgelé, koncentrerad svartvinbärssaft, balsamvinäger, portvin eller en söt sherry.

salt, sälta

3. Rätt nivå på sältan

En bra regel är att börja med att jämna ut surt och sött i din sås och sedan avsluta med att salta och peppra. Minskar man på saltet i maten så får man öka syran istället eftersom syra förhöjer upplevelsen av sälta. Smaka dig fram och du kommer att lyckas.

Tre fantastiska recept på sås med syrad grädde

Skaldjurssås

Lyft dagens fiskrätt med den här såsen där balans mellan syra, sälta och det mjuka söta från brynt lök möts.

Gräddsås

Len och syrlig på samma gång. Servera till saftiga köttbullar gjorda på högrevsfärs med pressgurka och rårörda lingon.

Vitvinssås

En klassisker i ny tappning där torrt vin gifter sig med syrad grädde. Passar utmärkt till fisk och skaldjur med sin lätta syrlighet.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen