Syrad grädde

"Den syrade grädden förändrar allt!"

Arla Köket® Syrad grädde, är en världsnyhet som kombinerar gräddens alla goda egenskaper med en frisk, syrlig smak. Andreas Hedlund är en av kockarna som varit bollplank under framtagningsprocessen.

Arla Köket® Syrad grädde

  • Perfekt syra direkt
  • Passar till en mängd olika maträtter
  • 100 % naturlig produkt, gjord på svensk grädde.
  • Du slipper tillföra annan syra, klar att använda.
  • Rätt konsistens på såsen direkt, du behöver ingen redning.
  • Bra att vispa, friskare än grädde, fluffigare än crème fraiche.

De allra flesta kockar kan det här med att balansera smaker, påpekar Andreas Hedlund. Men ibland räcker tiden inte till för att man ska få såsen att smaka exakt som man vill. Då kan man förenkla arbetet i restaurangköket och göra maten godare med den nya grädden.

– Jag har tidigare blandat grädde och vinäger eller citron och crème fraiche föratt få till den perfekta syran, men med syrad grädde sitter det direkt. Det blir bra syra och en bra bas att bygga min sås på, säger han. 

Den syrade grädden lyfter smakerna och ger fräschör

Matgästerna kommer notera smakskillnaden. Det blir en twist på smakerna som överraskar. Arla Köket® Syrad grädde har en fetthalt på 30 procent och den är både lätt att vispa och går att koka. Det finns många användningsområden, exempelvis passar den mycket fint till maträtter där lite söta råvaror ingår som; svamp, lök, rotfrukter, skaldjur och fisk.

Andreas Hedlund

Tre snabba med Andreas Hedlund

NUVARANDE ARBETSPLATS Driver sedan 2015 Villa Wera i Solna Strand tillsammans med frun Jenny och goda vännen Johan Lundström. Där lagar de mat de själva älskar: hemgjort, från grunden med lite färre men väldigt fina råvaror.
TIDIGARE JOBB OCH MERITER Årets Kock 2002, Nobelkock, arbetat på Pontus Brunnsgatan, Pontus By the Sea, Pontus in the Green House, Oaxen Skärgårdskrog, Villa Källhagen och Grisen.
BRA KOCKTIPS Förenkla och tänk på slutresultatet, det finns inga regler.

Arla Köket® syrad grädde

Arla Köket® syrad grädde 30%

Syrad grädde är precis vad namnet beskriver, en grädde som syrats med mjölksyrabakterier. Med sin milt syrliga smak och krämiga konsistens ger den såsen, grytan, ugnsrätten och desserten den perfekta balansen mellan syrlighet och krämighet. Syrad grädde höjer smaken på alla rätter och ger den perfekta såskonsistensen utan att behöva reda. Syrad grädde 30% är vispbar.

Arla Köket® syrad grädde 30%

Syrad grädde är precis vad namnet beskriver, en grädde som syrats med mjölksyrabakterier. Med sin milt syrliga smak och krämiga konsistens ger den såsen, grytan, ugnsrätten och desserten den perfekta balansen mellan syrlighet och krämighet. Syrad grädde höjer smaken på alla rätter och ger den perfekta såskonsistensen utan att behöva reda. Syrad grädde 30% är vispbar.

Arla Köket® syrad grädde lätt 15%

Syrad grädde är precis vad namnet beskriver, en grädde som syrats med mjölksyrabakterier. Med sin milt syrliga smak och krämiga konsistens ger den såsen, grytan och ugnsrätten den perfekta balansen mellan syrlighet och krämighet. Syrad grädde höjer smaken på alla rätter och ger den perfekta såskonsistensen utan att behöva reda.

Proffsrecept med syrad grädde

Cheddarbakad fänkål med krämig bulgur

Mixen av bulgur och syrad grädde ger en krämig smakkrock mellan Nordens och Mellanösterns kök. En varm, tillagad vegorätt på menyn tillgodoser matgästernas olika behov.

Högrevsgryta med syrad grädde och sambal

En rejäl gryta på klassiskt grytkött, långkoket ger fina smaker. Mötet mellan sötma från lök och paprika med ett litet sting från sambal och grädfens höga syra gör att det lyfter lite extra.

Grön ärtsoppa med vispad syrad grädde

I den här krämiga soppan får de små ärtorna ett välsmakande lyft av syrlig grädde. Enkelt, färgglatt och nyttigt! Servera med nybakat bröd och en stark hårdost.

Ovanlig vaniljglass

Det är spännande att laborera med syra i glass. I detta recept har vaniljgalssen ovanligt hög syrlighet och den gifter sig bra med en fyllig chokladsås.

Himmelsk chokladsås

Att göra chokladsås med syrad grädde är chokladsåsens väg till himlen. Ringla den gärna över den syrliga vaniljglassen så är desserten komplett.

Syrlig vaniljcrème med råröda jordgubbar

Blandningen av färskost och syrad grädde tillsammans med jordgubbarnas sötma är smått magisk.

Tre tips för att lyckas med såsen med syrad grädde

För att lyckas med en sås gäller det att hitta en bra balans mellan sälta, sötma och syra. Här kommer Villa Wera-kocken Andreas Hedlunds tre hetaste tips du alltid bör tänka på.

Beställ receptbroschyr

Andreas Hedlund har skapat 15 recept där Arla Köket® Syrad grädde står i fokus. Beställ broschyren "Den syrade grädden förändrar allt" kostnadsfritt för samtliga recept.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen