Expertens tips för en lyckad sommarkrog

Soliga dagar och ljumma nätter kan man bara hoppas på, men övriga ingredienser för en lyckad sommarkrog har man makt över. Här ger kocken Jakob Tholsby sina bästa tips. Han är inne på sitt 14:e år som sommarkrögare på Gotland.

Expertens tips för lyckad sommarkrog
Pighuset Tapas & Cava på Gotland.

Tillsammans med sin fru Elin Bergner driver han Pighuset Tapas & Cava, som är med i White Guide, och Ljugarns Strandcafé och Restaurang, som Elins familj ägt sedan tidigt 80-tal. Redan när ställena stänger för hösten börjar paret skissa på nästa års meny.

– Vi siktar högt, men inte för högt för sommarpersonalen. Många är unga och oerfarna och rätterna måste funka för dem. För att hitta folk ringer jag restaurangskolorna och ber lärarna rekommendera tjejer och killar med intresse och driv, säger Jakob Tholsby.

Arla®Färskost – nu även som eko!

Arla®Färskost – nu även som eko!

Arlas härligt fräscha och mångsidiga färskost finns nu även som EKO. Med sin friska, lite syrliga smak och fasta konsistens passar Arla® Färskost perfekt till allt från smörgåsar och varm och kall matlagning till bakning. Den klarar att hettas upp, vilket gör den perfekt som fyllning i bl.a. crêpes, cannelloni och rullader. Produkten är även utmärkt som bas i röror och krämiga sallader, som till exempel cole slaw, och till cheesecakes och glasyrer.

En meny för alla smaker

En bred meny är bättre än en nischad. Maten ska passa gäster i alla åldrar och för en lunch i badkläder såväl som för en finmiddag, förklarar Jakob. Logistiken är en annan utmaning i kök som ofta är små och omoderna.
– Det gäller att balansera rätter från ugnen och rätter från spisen. Det underlättar med bra råvaror som är gångbara i flera maträtter. Och det är bra med produkter som är smidiga att hantera, säger han.

Färskost och svenska jordgubbar är en omtyckt och blixtsnabb dessert.

Arlas färskost är en av favoriterna, både i det varma och kalla köket. Frukost vid havet med cappucino och croissant med färskost har blivit en storsäljare. Färskost och svenska jordgubbar är en omtyckt och blixtsnabb dessert. Osten är också tacksam att använda i alla sorters röror till varma rätter, säger Jakob, som gillar att det är en naturlig produkt utan tillsatser.

– Vi blandar färskost och exempelvis yoghurt för att balansera syra och fetthalt. Jag gör en kräm till rårakorna med färskost, löjrom, bacon, och örter. Till hamburgarna har jag en dressing med färskost, jalapeno och picklad lök. Vi toppar med cheddarost och det blir jättegott!

Jakob monterar hamburgare
En naturlig produkt som färskost är tacksam att jobba med och låter trevlig på menyn, säger kocken Jakob Tholsby. Nu har Arlas färskost även kommit i en ekologisk variant. Foto: Jonas Bilberg.

Gästernas sommarfavoriter

Erfarenheten har lärt Jakob att inte göra alltför hälsoinriktade menyer.

– Inför sommaren talas det mycket om rawfood och olika nyttigheter men på semestern kommer reptilhjärnan fram. Folk är inte så nyttiga utan beställer räksallad med mycket majonnäs, härliga dressingar och rejält med ost.

Inför sommaren talas det mycket om rawfood och olika nyttigheter men på semestern kommer reptilhjärnan fram.

Andra typiska smaker som går hem är koriander, chili och lime, säger Jakob. Han använder gärna citrusskal och då vill han ha ekologiska frukter. Närodlade grönsaker uppskattas också av gästerna.

Sist men inte minst är det bra att sätta en snackis på menyn. – Det kan vara en god men lite ovanlig hybridrätt eller drink. Vi har ”saltgurka med honung smetana och en trea vodka”, den vill alla prova. Snackisen drar kanske inte in massvis med pengar men den skapar ett mervärde, säger Jakob Tholsby.

Uteservering Ljugarns Strandcafé och Restaurang
Ljugarns Strandcafé och Restaurang.

Arla® Färskost produktsortiment

Arla® Färskost Naturell Ekologisk 25%

Med sin friska, lite syrliga smak och fasta konsistens passar Arla® Färskost perfekt till allt från smörgåsar och varm och kall matlagning till bakning. Den klarar att hettas upp, vilket gör den perfekt som fyllning i bl.a. crêpes, cannelloni och rullader. Produkten är även utmärkt som bas i röror och krämiga sallader, som till exempel cole slaw, och till cheesecakes och glasyrer.

Arla® Färskost Naturell 25%

Inga tillsatser, naturligt gott! Med sin friska, lite syrliga smak och fasta konsistens passar Arla® Färskost perfekt till allt från smörgåsar och varm och kall matlagning till bakning. Den klarar att hettas upp, vilket gör den perfekt som fyllning i bl.a. crêpes, cannelloni och rullader. Produkten är även utmärkt som bas i röror och krämiga sallader, som till exempel cole slaw, och till cheesecakes och glasyrer.

Arla® Färskost Naturell 16%

Inga tillsatser, naturligt gott! Med sin friska, lite syrliga smak och fasta konsistens passar Arla® Färskost perfekt till allt från smörgåsar och varm och kall matlagning till bakning. Den klarar att hettas upp, vilket gör den perfekt som fyllning i bl.a. crêpes, cannelloni och rullader. Produkten är även utmärkt som bas i röror och krämiga sallader, som till exempel cole slaw, och till cheesecakes och glasyrer. Arla Färskost Naturell 16% är en variant med lägre fetthalt.

Arla® Färskost Naturell Portion 27%

Inga tillsatser, naturligt gott! En bra färskost behöver inga tillsatser. På Arla tar vi bara mjölk och grädde och låter den umgås med naturlig syrningskultur. En nypa salt och sen är det klart! Arla® Färskost Naturell är en krämig och bredbar cream cheese med frisk smak. I praktisk portionsförpackning för när man är på språng!

Härligt fräscha sommarrecept med färskost

Bondbönor och dill

Bondbönan har med sin krämiga textur en bra konsistens för röror. Ihop med dillen får bönsötman ett härligt sting som är perfekt med färskosten. En röra som passar till mycket, inte minst till sallader.

Grundrecept cheesecake

Söta cheesecakes blir ofta godast om du bakar dem. Med ett riktigt bra grundrecept kan du variera smakerna efter säsong och tillfälle. Utseendet är viktigt så toppa alltid med något vackert som färska bär, riven choklad eller vackra örter som citronmeliss

Syrlig vaniljcrème med rårörda gubbar

Näst efter att en dessert måste vara god kommer storleken. Det ska vara små munsbitar som inte framkallar strandångest, de ska kunna njutas precis som de är. Blandningen av färskost och Syrad grädde tillsammans med jordgubbarnas sötma är smått magisk.

Pepparrotscheesecake med picklade rädisor

En smakrik cheesecake som är perfekt som förrätt för många, som mingelmat eller som lyxigt plock. Lika god till sillbordet som till tunt skivad chark.

Bagel med färskoströra och rökt lax

En amerikansk klassiker fylld med en härlig färskoströra med varmrökt lax och syrliga gröna äpplen. Frys in bagels som blivit över.

Laxcheesecake

Väldigt vackert och gott blir det med den rosafärgade laxcheesecaken toppat med krasse och rom.

Parmesanrulle med tomat, basilika, rostad mandel och parmachips

Härliga italienska smaker när de är som bäst. Ostens tydliga sälta och ton av umami blir en krydda som även förstärker smaken i crèmen.

Kronärtskocka, citron och persilja

Mixade kronärtskockshjärtan ger tillsammans med persilja och citron en härlig, frisk medelhavssmak som är perfekt ihop med den lena färskosten. Underbart på charkbrickan, till breadsticks, på sallader och på smakrikt bröd.

Dulce de leche med dinkelcrunch, färskostkräm och citronverbena

En ljuvlig dessert och ett smakfullt blickfång som säljer. Varva färskost-kräm med kolasås och dinkelcrunch i glas. Citronverbenaoljan får sin härliga färg av babyspenat.

Fler inspirerande artiklar

Osten som förgyller burgaren

Bra kött, inte för hårt grillat och en riktigt god ost. Det är grunden i de populära hamburgarna på Camilla och Puttes i Oxelösund. Den amerikanskinspirerade dinern ger gästerna en upplevelse för alla sinnen och Arlas Castello® Burger Cheddar står för den gyllene touchen.

Mindre svinn, mer lönsamhet – vi har tipsen

Sommaren är en tid då många önskar lätt och fräsch mat med fokus på goda råvaror och bra näring. Genom smarta produktval går det enkelt att skapa rätter med mycket smak och lite svinn.

12 läckra recept med Apetina

Apetina är en mångsidig ost med god sälta och flera spännande användningsområden. Den kommer färdigtärnad i lake i en praktisk hink - redo att göra dina rätter ännu godare.

Upptäck möjligheterna med KESO® cottage cheese

Med sin fräscha, neutrala ton och fylliga konsistens är KESO® cottage cheese en mångsidig produkt som inbjuder till många smakkombinationer. Fulladdad med näring och protein gör den sommarens lätta rätter ännu godare.

Det är skillnad på yoghurt och yoghurt!

Fetthalten i våra yoghurtprodukter varierar, likaså smaken och konsistensen. Vissa passar bättre till frukost och dryck, andra till matlagning eller bakning. Men vad är egentligen skillnaden mellan våra yoghurtprodukter?

Ta mé – on the go-sortiment som säljer i sommar

On the go-produkterna inom mejeri är ett lönsamt segment som växer snabbt. Vi på Arla har ett brett och attraktivt sortiment av produkter som passar perfekt till sommarens alla aktiviteter.

Gelato Lab – lär dig konsten att göra god gelato

Arla utökar nu sin satsning på branschutbildningar, Culinary Labs, med ett Gelato Lab. Kursledare är glassmästare Kenneth Erlandsson som driver SNÖ i Stockholm, utbildar i glass på universitetet i Bologna och i fjol vann Svenska Glassmästerskapen.

Arla® Färskost – nu som eko!

Favoriten Arla® Färskost kommer nu i en ekologisk version. Precis som tidigare är den fri från tillsatser och passar lika bra till smörgåsar, bakning eller varm och kall matlagning.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen