Mindre svinn, mer lönsamhet – vi har tipsen!

Sommaren är en tid då många önskar lätt och fräsch mat med fokus på goda råvaror och bra näring. Genom smarta produktval går det enkelt att skapa rätter med mycket smak och lite svinn.

Smarta produktval minskar svinnet

Med ett mindre antal huvudråvaror som bas kan du enkelt minska onödigt svinn. Genom att hitta en röd tråd för hur samma produkt kan användas på flera olika ställen i matlagningen går det också att öka lönsamheten.

Exempelvis är färskost en produkt med många möjligheter och stort användningsområde. Den kan enkelt användas som pålägg på mackor, mixad i olika röror samt i olika desserter som cheesecake och mousse. Fräscht, gott och enkelt!

Mindre svinn - mer lönsamhet

Fem tips för ökad lönsamhet

  • Se över råvarornas kostnader och säkra att du tar rätt betalt i slutänden.
  • Bli medveten om personalprocenten och hur mycket arbetstid de olika momenten tar.
  • Går det att minska tidskrävande arbetsuppgifter? Låt menyn innehålla en bra mix av olika krävande rätter. Exempelvis är en osttallrik något du kan ta mycket betalt för men som inte kräver så mycket arbete. Några rätter bör ha en lägre råvarukostnad och ge stor vinst. Dessa kan kompletteras med dyrare alternativ som kanske går jämnt ut.
  • Se över dina kostnader och intäkter för att identifiera var du kan spara pengar och var personalen ska lägga sin arbetskraft för att du ska få mest effekt.

Låt sommaren flytta in i köket

När solen och värmen kommer ökar också efterfrågan på somrigare rätter som är både goda, nyttiga och lätta. Alltifrån fräscha sallader med krämiga dressingar till smörgåsar med matiga fyllningar eller smakrika spreads. En annan sommarfavorit är smoothies eller bowls med en bas av kvarg, yoghurt eller KESO® cottage cheese. Toppade med frukt, bär, frön och nötter passar de utmärkt som mellanmål, lättare lunch eller frukost.

Lagar du somriga pajer så är Falbygdens Gran Reserva som lagrats i 24 månader ett utmärkt ingrediensval som bidrar till mycket smak och karaktär. Den passar lika bra till pajer med kött eller fågel, som till vegetariska alternativ.

Lotta tipsar

För att klara sommarvärmen är det viktigt att mejerivarorna förvaras väl kylda. Gör maten efter beställning så håller den sig fräsch och god. Förbered gärna fyllningar till mackor i tuber och lägg i kylen. Låt brödet ligga framme i rumstemperatur och skiva grönsaker i förtid så går det smidigt att lägga ihop en god macka!

Fler inspirerande artiklar

Expertens tips för en lyckad sommarkrog

Soliga dagar och ljumma nätter kan man bara hoppas på, men övriga ingredienser för en lyckad sommarkrog har man makt över. Här ger kocken Jakob Tholsby sina bästa tips. Han är inne på sitt 14:e år som sommarkrögare på Gotland.

Osten som förgyller burgaren

Bra kött, inte för hårt grillat och en riktigt god ost. Det är grunden i de populära hamburgarna på Camilla och Puttes i Oxelösund. Den amerikanskinspirerade dinern ger gästerna en upplevelse för alla sinnen och Arlas Castello® Burger Cheddar står för den gyllene touchen.

12 läckra recept med Apetina

Apetina är en mångsidig ost med god sälta och flera spännande användningsområden. Den kommer färdigtärnad i lake i en praktisk hink - redo att göra dina rätter ännu godare.

Upptäck möjligheterna med KESO® cottage cheese

Med sin fräscha, neutrala ton och fylliga konsistens är KESO® cottage cheese en mångsidig produkt som inbjuder till många smakkombinationer. Fulladdad med näring och protein gör den sommarens lätta rätter ännu godare.

Det är skillnad på yoghurt och yoghurt!

Fetthalten i våra yoghurtprodukter varierar, likaså smaken och konsistensen. Vissa passar bättre till frukost och dryck, andra till matlagning eller bakning. Men vad är egentligen skillnaden mellan våra yoghurtprodukter?

Ta mé – on the go-sortiment som säljer i sommar

On the go-produkterna inom mejeri är ett lönsamt segment som växer snabbt. Vi på Arla har ett brett och attraktivt sortiment av produkter som passar perfekt till sommarens alla aktiviteter.

Gelato Lab – lär dig konsten att göra god gelato

Arla utökar nu sin satsning på branschutbildningar, Culinary Labs, med ett Gelato Lab. Kursledare är glassmästare Kenneth Erlandsson som driver SNÖ i Stockholm, utbildar i glass på universitetet i Bologna och i fjol vann Svenska Glassmästerskapen.

Arla® Färskost – nu som eko!

Favoriten Arla® Färskost kommer nu i en ekologisk version. Precis som tidigare är den fri från tillsatser och passar lika bra till smörgåsar, bakning eller varm och kall matlagning.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen