12 läckra recept med Apetina

Apetina är en mångsidig ost med god sälta och flera spännande användningsområden. Den kommer färdigtärnad i lake i en praktisk hink – redo att göra dina sommarrätter ännu godare.

Apetina är en vitost som tas fram likt fetaost, men istället för får- eller getmjölk så görs den på komjölk. Detta ger den en mild och rund smak med tydlig sälta och lätt syrlig ton.

Läckra recept med Apetina

 

Lika god varm som kall

Som smaksättare passar den utmärkt på sommarmenyn, både i kalla och varma rätter. Det mest klassiska användningsområdet är att låta den förhöja olika sallader och grönsaksanrättningar. Något mer oväntat är att mixa den tillsammans med yoghurt eller färskost för att få en god röra med både sälta och ostsmak.

I varma rätter behåller osten en del av sin konsistens istället för att smälta helt likt exempelvis fetaost. Detta bidrar till en trevlig karaktär och smakar gott både i gratänger och pajer men också på varma smörgåsar och pizza. Oavsett hur du väljer att servera den så adderar Apetina det där lilla extra till dina rätter!

Fräscha sommarrecept med Apetina vitost

Al pastor med fläskkarré, ananas och smulad ost

Tacos al pastor finns i vartenda gatuhörn i Mexiko och är lite av en nationalrätt. Det grillade köttet skärs tunt ner från ett kebabspett. Thomas toppar sin al pastor med ananas och smulad Apetina.

Ostdipp med basilika

En enkel, krämig dipp med grekisk yoghurt och härlig smak av vitost. God till mild, söt rödlök och gurkstavar.

Sallad med betor, björnbär och smulad ost

Söt, syrlig och salt kombo med picklade och bakade betor, björnbär, Apetina® och en majonnäs i botten.

Medelhavssås med oliver

Medelhavskänslan infinner sig direkt. Den krämiga såsen med oliver har bett av ajvar, smak av färsk oregano och syrlig svalka av matyoghurt.

Lamm - savoykål - chorizo - ost

Den milda savoykålen briljerar på tre olika sätt i den här rustika rätten. Det örtiga lammet är toppat med chorizokrisp, ostsmör och yoghurt uppsmakad med chorizoolja.

Apetina produkter

Apetina® Tärnad 20%

Tärnad Apetina vitost har en aromatisk, lätt syrlig smak med en god sälta. Den har en medelhård konsistens och smälter inte som till exempel fetaost, vilket ger en trevlig karaktär i varma rätter. Tärnad Apetina vitost i lake i praktisk hink spar tid i köket och har ett brett användningsområde som tillbehör, som ingrediens i sallader och andra kalla och varma rätter och på bufféer. Ett gott alternativ till kött och fisk.

Apetina® Vitost hel bit 20%

Apetina vitost hel bit är en behagligt syrlig ost med tydlig sälta som gör vilken måltid som helst godare. Den är fast och smulig med ett trevligt tuggmotstånd, och behåller sin konsistens i varm mat. Smula ner, riv eller bryt osten i bitar och ge gratängen, salladen eller pastarätten en extra smakdimension. Nu i ny, mjuk förpackning som är bättre för både miljön och produktkvaliteten.

Apetina® Vitost tärnad i olja Classic 29%

Vitosten har en aromatisk, lätt syrlig smak med en god sälta och en fast konsistens. Det är en ost som passar perfekt i till exempel sallader och på bufféer. Apetina tärnad i olja Classic är också god på egen hand som snacks. Tips: Använd marinaden av rapsolja, örter och vitlök som dressing, eller som en smakrik olja att steka i.

Fler inspirerande artiklar

Expertens tips för en lyckad sommarkrog

Soliga dagar och ljumma nätter kan man bara hoppas på, men övriga ingredienser för en lyckad sommarkrog har man makt över. Här ger kocken Jakob Tholsby sina bästa tips. Han är inne på sitt 14:e år som sommarkrögare på Gotland.

Osten som förgyller burgaren

Bra kött, inte för hårt grillat och en riktigt god ost. Det är grunden i de populära hamburgarna på Camilla och Puttes i Oxelösund. Den amerikanskinspirerade dinern ger gästerna en upplevelse för alla sinnen och Arlas Castello® Burger Cheddar står för den gyllene touchen.

Upptäck möjligheterna med KESO® cottage cheese

Med sin fräscha, neutrala ton och fylliga konsistens är KESO® cottage cheese en mångsidig produkt som inbjuder till många smakkombinationer. Fulladdad med näring och protein gör den sommarens lätta rätter ännu godare.

Mindre svinn, mer lönsamhet – vi har tipsen

Sommaren är en tid då många önskar lätt och fräsch mat med fokus på goda råvaror och bra näring. Genom smarta produktval går det enkelt att skapa rätter med mycket smak och lite svinn.

Det är skillnad på yoghurt och yoghurt!

Fetthalten i våra yoghurtprodukter varierar, likaså smaken och konsistensen. Vissa passar bättre till frukost och dryck, andra till matlagning eller bakning. Men vad är egentligen skillnaden mellan våra yoghurtprodukter?

Ta mé – on the go-sortiment som säljer i sommar

On the go-produkterna inom mejeri är ett lönsamt segment som växer snabbt. Vi på Arla har ett brett och attraktivt sortiment av produkter som passar perfekt till sommarens alla aktiviteter.

Gelato Lab – lär dig konsten att göra god gelato

Arla utökar nu sin satsning på branschutbildningar, Culinary Labs, med ett Gelato Lab. Kursledare är glassmästare Kenneth Erlandsson som driver SNÖ i Stockholm, utbildar i glass på universitetet i Bologna och i fjol vann Svenska Glassmästerskapen.

Arla® Färskost – nu som eko!

Favoriten Arla® Färskost kommer nu i en ekologisk version. Precis som tidigare är den fri från tillsatser och passar lika bra till smörgåsar, bakning eller varm och kall matlagning.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen