Minska matsvinnet i storköket

Ta del av våra tips för hur du kan jobba smartare och lönsammare för att minska matsvinnet.

Återvinning och minskat matsvinn är två enormt viktiga delar av att jobba smart i köket. Både utifrån ett ekonomiskt, flexibelt och miljövänligt perspektiv. Vi har samlat tips från David Lundqvist, Malin Söderström, Disa Molin och Kenneth Erlansson om hur du kan jobba smart och lönsamt i köket.

6 tips till mindre matsvinn och ökad lönsamhet

  1. Frys in rester och återanvänd - Om du har gjort 120 glasdesserter med chokladmousse så får du troligtvis över lite. Frys in och återanvänd, t ex till chokladmoussekulor att dekorera tårtor med. Använd gärna en silikonform, så på vis får du en snygg lösningen på produkten redan när den går in i frysen. En lösning som även funkar för annat såsom krämer, mousse, curd, kompott eller jelly som blivit över.
  2. Mixa och återanvänd torra ingredienser - Torra ingredienser som används till bakverk kan frysas eller mixat och sedan användas i dammsugare. Perfekt om du har kvar crunch från t ex lunchens glasdesserter.
  3. Använd samma komponenter i fler rätter - Om du använt t ex syltade lemondrops i en glass kan du servera dem till en köttbit eller grillad fisk. Försök hitta den här typen av komponenter i din rätt, som fungerar över receptgränserna.
  4. Återanvänd skal från frukt och grönt - Återanvänd skalet på dina grönsaker. Om du skalat en sparris (vit eller grön), spara skalet i frysen eller kylen och använd det i en soppa eller puré.
  5. Använd laktosfritt från början - Det är alltid viktigt att effektivisera arbetet, inte minst i ett storkök. Ett sätt att göra detta på, och slippa extra jobb, är att använda smetana och laktosfria produkter. Ett enkelt sätt att undvika avvikande kost.
  6. Använd HELA produkten - T.ex. Purjolök är en grönsak som oftast inte får den uppskattning den förtjänar. Se till att använda hela purjolöken, den mörka toppen passar bra till både dressing, buljong eller finhackad i en sallad. Använd den överblivna blasten till en härlig Vichyssoise.