Minska matsvinnet

Mat ska ätas – inte kastas

Det finns flera starka skäl att minska matsvinnet. För varje restaurang betyder kastad mat kastade pengar. Det handlar inte bara om att maten är dyr att köpa in. Kostnaden är också stor för all arbetskraft och energi som går åt vid tillagningen. Dessutom är det schysstare mot klimatet att äta maten vi producerar.

Vi har samlat svinnsmarta saker du kan göra för att maten ska hamna i gästernas magar, och inte i soptunnan.

Bli svinnsmart

Matsvinn kan bero på allt från planeringen av inköp till förvaring och portionsstorlekar. För att minska svinnet på din restaurang behöver du först ta reda på var det är som störst. Det går att dela in matsvinnet i tre huvudkategorier: Kökssvinn, serveringssvinn och tallrikssvinn. Genom att använda tre separata soptunnor för ditt matavfall kan du se i vilken del av kedjan det slängs mest mat. Och därmed var du kan spara mest pengar.

1. Kökssvinn

Mat som slängs för att den blivit dålig, för att datumet gått ut eller för att den hunnit ruttna, beror ibland på att den förvarats på fel sätt. Säkerställ att kyl, förråd och frys är uppmärkta så att alla i köket vet vart och hur alla råvaror ska förvaras. Förvaringssvinn kan förebyggas genom att beställa varor oftare för att minska risken att göra för stora beställningar.

Frys in tillagad mat

Överbliven tillagad mat kan serveras vid senare tillfälle om den vakuumpackas och fryses in så fort som möjligt. Kom ihåg att märka det du fryser in med datum och innehåll.

De flesta frukter och grönsaker ska förvaras kallt

Undantaget är tomater, gurka aubergine, zucchini, banan och papaya som ska förvaras i rumstemperatur. Frukter som kiwi, nektarin, päron, plommon och avokado ska få mogna i rumstemperatur innan de förvaras i kylskåp.

Rädda hårdost från mögel

Alla livsmedel med synligt mögel ska kastas, eftersom möglet kan vara spritt även där det inte syns. Men det finns undantag. T.ex Lök, som kan användas även om den har lite mögel på skalet. Även i hårdost är möglet koncentrerat. Därför kan du hyvla eller skära bort det mögel som syns med god marginal och använda resten.

Vilka mejeriprodukter kan du frysa?

De flesta mejeriprodukter kan frysas innan sista förbrukningsdag och användas inom 24 h från tining. Frysningen kan påverka hur produkterna kan användas. Här har vi samlat tips på hur frysta mejeriprodukter kan användas på bästa sätt.

2. Serveringssvinn

Mat som slängs vid tillagningen, delar av råvaror som blir över och kastas.

Ta hand om hela råvaran

Se till att alltid ta tillvara hela råvaran. Toppen på en purjolök kan till exempel användas till dressing, buljong eller finhackas i en sallad. Skal från grönsaker och ben kan användas till buljong. Överblivna stammar och stjälkar kan användas i puréer, soppor och stuvningar.

Laga svinnsmarta rätter

När du planerar veckomenyn kan du tänka på att rester från en dag kan återanvändas i en ny rätt dagen därpå. Överbliven potatispuré kan bli potatis- och purjolökssoppa nästa dag. Kött eller korv kan användas i nasi goreng eller pyttipanna och det som finns kvar från salladsbuffén i en wok eller pasta.

Fler råd för svinnsmart tillagning

  • Pickla och fermentera mat för att bli tillbehör i kommande rätter.
  • Riv överbliven ost och samla på ett ställe i frysen. Kan användas till gratänger och pajer längre fram.
  • Spara grönsaker som blivit över på ett ställe i frysen för att sedan använda i soppa eller sås vid ett senare tillfälle.
  • Se till att medarbetarna är utbildade i hur man skär och hackar för att minimera svinnet och utvärdera om det kan vara värt att köpa färdigskuret för att minska svinnet.
  • Örtstjälkar kan mixas i olja som smaksättare.
  • Överbliven tillagad fisk kan frysas in och och sedan bli fiskfärs vid ett senare tillfälle.

3. Tallrikssvinn

Tillagad överbliven mat som slängs.

Kött som tillval

Ju fler specialrätter som är anpassade för dieter och allergier du har på menyn, desto mer matsvinn riskerar du att få. Fundera på att ”vända på menyn” och låta gästen göra tillval till huvudrätten, till exempel av kött. Med lite kreativitet kring rätternas utformning kan du spara tid, pengar och minska svinnet.

Tänk “först in - först ut” för matrester

Det är lätt att lägga matrester i kylen och tänka ”Det här använder vi imorgon.” Men nästa dag kanske du har nya idéer. Gör därför alltid en plan för hur rester ska användas. Utgå från mottot först in - först ut.

Integrera grönsakerna

Viljan att laga grön och hälsosam mat kan få konsekvensen att man skapar fler rätter – vilket ökar risken för matsvinn. Prova att istället integrera grönsakerna i rätter som du vet fungerar.

Färre men bra val på menyn

Idén om att restauranggäster behöver få välja på många olika rätter leder lätt till matsvinn. Försök att minska antalet val och fokusera istället på kvalitet som passar många.

3 tips för att minska serveringsvinnet

  1. Använd gärna mindre fat och skålar på buffén, så minskar du risken att maten står framme länge och blir dålig. Det är bättre att fylla på allteftersom skålarna töms.
  2. Att lägga upp skinkskivor med lite mellanrum på faten ger stor effekt. En exklusiv uppläggning kan få gästerna att ta mindre, vilket innebär mindre svinn.
  3. Ett underskattat svinntips är att använda rätt storlek på serveringsredskapet. Det hjälper helt enkelt gästerna att ta rätt mängd mat. Ett bra tips är att servera salladsdressing i pipflaskor istället för i krus. Det blir en fräschare upplevelse för gästen och mindre svinn.