Konditorrapporten 2016

Konditorrapporten 2016: Formgivning möter konditorkonst

Tre sorters kakor, en yoghurtdessert, en grön morotskaka och en sommartårta. Det är några smakprov ur Konditorrapporten 2016, Arlas årliga spaning för konditorbranschen. Formgivaren Martin Bergström har sammanförts med några av Sveriges ledande konditorer i ett unikt samarbete på temat Swedish Seasons.

Den svenska bakkonsten gör internationell succé och begreppet ”fika” har etablerat sig i internationella storstäder. Det svenska hantverket går hem både på hemmaplan och utomlands. Detta speglas i årets Konditorrapport från Arla, som på temat Swedish Seasons fokuserar på vår mångfald i naturen och de färger, smaker och dofter som karakteriserar de svenska årstiderna. Rapporten innehåller tolv recept, ett för varje månad, som tagits fram av fyra konditorer i samarbete med formgivaren Martin Bergström.

– Swedish Seasons ligger helt rätt i tiden med den svenska hantverksskickligheten och vårt säsongs- och miljötänk. Vi ville utforska vad som hände när Martins formmässiga vision om det ”typiskt svenska” mötte konditorernas, säger Gunilla Blomqvist, Concept Manager på Arla Foodservice.

Resultatet är en kavalkad av nytolkningar av svenska klassiker.

Tillsammans med konditorerna Patrik Fredriksson, Sara Aasum Hultberg, Magnus Johansson och Marie Skogström ledde Martin en skapande process från moodboard till färdiga recept som resulterade i tolv bakverk och desserter. Resultatet är en kavalkad av nytolkningar av svenska klassiker som kanelbullar, pannkakstårta och småkakor, blandat med kreationer som speglar våra svenska säsonger. Från isande desserter till en ”omelett” med hjortron bjuder rapporten på en färgsprakande resa genom vårt avlånga land.

– Hur jag kombinerar material och hittar teman är en stor del i mitt arbete. Här har jag velat hitta en hyllning till hantverket och våra traditioner – ”mormor i framtiden” liksom. För att vi ska ha en hållbar värld behöver vi blicka framåt samtidigt som vi måste bevara kunskap från tidigare generationer, säger Martin Bergström.

Swedish Seasons

Konditorrapporten 2016 speglar mångfalden i naturen och de färger, smaker och dofter som karakteriserar de svenska årstiderna. Att maximera råvarornas potential – och minimera svinn – är därför ett genomgående tema för recepten, oavsett om det handlar om att njuta av färska bär på sommaren eller att konservera dem för vintern. Rapporten innehåller följande recept:

Höst av Magnus Johansson

Ledord: Kamouflage

 • september: Hjortronomelett med rårörda hjortron
 • oktober: Citron- och lakritsbulle
 • november: Tre sorters kakor

Vinter av Marie Skogström

Ledord: Komplex enkelhet

 • december: Hasselnötsyoghurt med änglamos och syltade enbär
 • januari: Antarktis
 • februari: Barndomsminnen

Vår av Sara Aasum Hultberg

Ledord: tradition i förnyelse

 • mars: Mjölkchokladkola med jordärtskocka
 • april: Morotskaka med örtfrosting
 • maj: Rosa explosion

Sommar av Patrik Fredriksson

Ledord: svulstighet

 • juni: Glassklubbor
 • juli: Pannkakstårta
 • augusti: Sommartårta 

Du kan även beställa vår kalender ”Swedish Seasons” som bygger på Konditorrapporten.

Recept från konditorrapporten

Antarktis

Antarktis oändliga snötäckta vidder och isberg har gett inspiration till denna frostiga dessert. Ett krämigt skum på syrlig yoghurt serveras med en is på citronverbena och färskriven ingefära, fluffiga små vintermoln av socker och äggvita samt krispigt mj

Glassklubbor

Somriga klubbor av vaniljglass och vinbärssorbet som toppas med vit choklad och bär och doppas i krämer av vanilj, karamell och färskostskum.

Pannkakstårta

Pannkakstårtan är en annan somrig klassiker som får en total ”makeover”. minipannkakor varvas med flädermousse som spetsats med likör, en syrlig kompott på röda bär, pistagekräm, skum på brynt smör samt en sorbet på gräddfil och ljunghonung.

Hjortronomelett med rårörda hjortron

De är gyllengula som bärnsten och smakar som kondenserat solsken. Hela sommaren suger hjortronen åt sig av det flödande solljuset och mognar lagom till syltsäsongen. Här får de rårörda bären sällskap av en hjortronmousse som tillbehör.

Kundcenter

Kontakta oss via kontaktformuläret nedan, vi svarar senast inom en arbetsdag.

Kundcenter har öppet: 
Mån-fre: 07.00-17.00
Lör, sön samt röd dag: 08.00-17.00

Vi på Arla svarar gärna på dina frågor.

0775-77 11 77

Läs vanliga frågor och svar här.

Dina kontaktuppgifter

Till toppen