En klassiker i ny tappning med jordärtskocka, schalottenlök och karljohan. Den smakrika salladen och lökcrèmen blir perfekt sällskap till den goda soppan.

Vichyssoise och sallad med karljohan, jordärtskocka och lökcrème

Recept av Fredrik Eriksson

En klassiker i ny tappning med jordärtskocka, schalottenlök och karljohan. Den smakrika salladen och lökcrèmen blir perfekt sällskap till den goda soppan.

Gör så här

    • Fräs jordärtskocka, svamp, lök och vitlök i olja och smör några minuter utan att det tar färg. Tillsätt timjan, vin och buljong. Låt sjuda tills allt är riktigt mjukt.
    • Mixa soppan slät och tillsätt crème fraiche. Koka upp och smaka av med salt och cayennepeppar. Känns soppan för tjock går det utmärkt att spä med skummad mjölk.
    • Fritera jordärtskockorna gyllenbruna i 180° varm olja. Låt rinna av på papper. Stek svampen i smör, salta och peppra.
    • Koka lök med vinäger tills vätskan nästan kokat bort, kyl ner. Vispa crème fraiche och vänd samman med löken, smaka av med salt och peppar.
  • Vid servering:

    Lägg upp mâchesallad, jordärtskocka och svamp luftigt över lökcrèmen, spritsa på lite extra crème och servera till soppan.