Namnet betyder sammetslen, tänk velour. Såsen är egentligen en buljong som både används som sås och soppa. Vill man göra det senare så reds buljongen ofta med smör och mjöl och kallas då för Roux. Genom att smaksätta din Velouté på olika sätt får du fram en mängd nya såser. Här hittar du basreceptet.

Velouté

Recept av David Lundqvist

Namnet betyder sammetslen, tänk velour. Såsen är egentligen en buljong som både används som sås och soppa. Vill man göra det senare så reds buljongen ofta med smör och mjöl och kallas då för Roux. Genom att smaksätta din Velouté på olika sätt får du fram en mängd nya såser. Här hittar du basreceptet.

Gör så här

    • Koka upp och reducera kycklingfonden till hälften.
    • Koka upp grädden i en annan kastrull och reducera till hälften.
    • Häll grädden i fonden och mixa ner smöret. Smaka av med citronsaft och salt.