Jordärtskockorna serveras både som syltade, bakade, friterade och mixade till en majonnäs. Dessa serveras med stekta kantareller samt tapiokapärlor som dragit i en blommig och sötsyrlig fläderlag.

Variation på jordärtskocka med flädertapioka och stekta kantareller

Recept av Anders Isaksson

Jordärtskockorna serveras både som syltade, bakade, friterade och mixade till en majonnäs. Dessa serveras med stekta kantareller samt tapiokapärlor som dragit i en blommig och sötsyrlig fläderlag.

Gör så här

  • Jordärtskocka i varianter:

    • Strimla 5 (vid 10 port) av jordärtskockorna tunt. Koka upp citronsaft, socker och vatten. Lägg i de strimlade skockorna och sjud i några minuter tills strimlorna är mjuka men har kvar lite krisp. Låt svalna i lagen.
    • Baka 20 (vid 10 port) av jordärtskockorna i ugn på 170° tills de är mjuka. Låt svalna och dela på mitten. Lägg undan till servering.
    • Hyvla de resterande jordärtskockorna tunt på mandolin. Värm oljan till 140° och fritera jordärtskocksskivorna till gyllene chips. Låt rinna av på papper och salta.
  • Jordärtskocksmajonnäs:

    • Baka jordärtskockorna i ugn på 170° tills de är mjuka. Låt svalna.
    • Mixa rostade jordärtskockor, ägg och vinäger i en kannmixer. Tillsätt oljan i en jämn stråle under mixning till en krämig majonnäs. Smaka av med salt och ev mer vinäger. Lägg i spritspåse.
  • Stekta kantareller:

    • Stek kantarellerna hårt i olja. Tillsätt smöret mot slutet och stek till fin färg. Vänd ner schalottenlök och gräslök, smaka av med salt.
  • Fläderlag:

    • Skölj fläderblomsklasarna. Koka upp vatten och socker, häll lagen över blommorna. Skär citronen i tunna skivor och lägg i lagen. Låt stå i kyl i minst 24 tim. Sila.
  • Flädertapioka:

    • Häll tapiokapärlorna i kokande vatten. Koka under omrörning ca 7 min. Sila av och kyl ner. Häll på 2 dl fläderlag (vid 10 port) och låt stå i kyl ca 2 tim, rör om med jämna mellanrum.
  • Vid servering:

    • Värm olja till 180°. Fritera de bakade jordärtskockorna till fin färg, låt rinna av på papper och salta. Lägg på tallrikar. Toppa med avsilade jordärtskocksstrimlor, svamp, jordärtskocksmajonnäs och flädertapioka. Toppa med jordärtskockschips och persiljeskott.