Sju sorters kakor är en svensk klassiker från 1800-talets mitt. Men alla traditioner mår bra av att följa med sin tid. Här presenterar vi tre trendiga småkakor: milanokakor, amarettikakor och linzerögon.

Tre sorters kakor

Recept av Magnus Johansson

Sju sorters kakor är en svensk klassiker från 1800-talets mitt. Men alla traditioner mår bra av att följa med sin tid. Här presenterar vi tre trendiga småkakor: milanokakor, amarettikakor och linzerögon.

Gör så här

  • Minimilano med hasselnötter, citron och sesamfrön | ca 80 st:

    • Blanda smör och florsocker till en smidig konsistens i maskin med vinge.
    • Tillsätt samtliga ingredienser och blanda till en smidig deg. Låt vila inplastad i kyl ca 2 tim.
    • Mixa hasselnötter och 50 g socker till en pasta. Tillsätt mandelmjöl, citronskal, 250 g socker och äggvita. Mixa samman och låt stå i kyl ca 2 tim.
    • Kavla ut degen 2 mm tjock och dela i längder,  ca 8 cm breda och lika långa som plåten.
    • Spritsa en sträng med hasselnötsfyllning på degen. Pensla kanterna med lite vatten och rulla ihop som en rulle så att fyllningen hamnar i mitten. Pensla med ägg och rulla i sesamfrön.
    • Ställ rullarna i kylen, gärna över natten. Dela  i önskad storlek. Baka av i ugn på 180° tills kakorna är gyllenbruna, 8-10 min.
  • Amarettikakor:

    • Blanda mandelmassa och socker till en smidig konsistens i maskin med vinge. Tillsätt äggvitan  lite i taget och sedan citronskal.
    • Spritsa ut degen till biskvier i önskad storlek  på plåtar med bakplåtspapper och sikta över florsocker. Låt stå i rumstemperatur över natten. Tryck ihop biskvierna med tre fingrar upp mot mitten så att en topp bildas.
    • Baka av i ugn på 180° tills kakorna är gyllenbruna, 8–10 min.
  • Linzerögon:

    • Blanda mandelmassa och smör till en smidig konsistens i maskin med vinge.
    • Tillsätt samtliga ingredienser och blanda till en smidig deg. Låt stå i kyl ca 2 tim.
    • Kavla ut degen 2 mm tjock och stick ut ca 40 kakor med rund utstickare. Stick ut 3 små hål på hälften av kakorna. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och baka av i ugn på 170°, ca 8 min. Låt svalna.
    • Sjud citronsaft, havtornsjuice, socker, smör och ägg till 85° under omrörning.
    • Smält ner gelatinbladet i curden och sila. Plasta mot ytan och ställ i kyl.
    • Spritsa curden på de hela kakorna och lägg på locken med de små hålen. Sikta över florsocker.