Timutpeppar tillhör samma familj som sichuanpepparn och är aromatisk och blommig med inslag av ros och jasmin. Här hittar du den tillsammans med söt mazarinkaka och svartvinbärsbavaroise.

Timutpeppar, svarta vinbär och yuzu

Recept av Disa Molin

Timutpeppar tillhör samma familj som sichuanpepparn och är aromatisk och blommig med inslag av ros och jasmin. Här hittar du den tillsammans med söt mazarinkaka och svartvinbärsbavaroise.

Gör så här

  • Timutpeppar:

    • Rosta timutpeppar i en stekpanna tills pepparn börjar ryka. Mixa smått i en kryddmixer.
  • Mazarinkaka med timutpeppar:

    • Kör mandelmassa och smör i maskin med vinge till en homogen massa. Tillsätt äggen lite i taget. Blanda till sist ner timutpeppar och salt.
    • Stryk ut mazarinmassan ca 1 cm tjockt på plåt med bakplåtspapper. Baka av i ugn på 165° ca 15 min. Låt svalna och stansa eller skär ut bottnar som passar bakelseformarna.
  • Mandelkaramell:

    • Rosta mandeln i ugn på 180° ca 9 min. Karamellisera sockret tills det är bärnstensfärgat. Vänd ner den rostade mandeln i karamellen och sprid ut på en plåt med silipatmatta. Låt svalna.
    • Kör mandeln till ett smul i en mixer eller hacka smått med kniv.
  • Yuzu-crémeux:

    • Koka upp grädde, juice och socker i en kastrull. Temperera äggulan genom att vispa samman med hälften av uppkoket. Häll ner i kastrullen och värm allt under kraftig vispning till 85°.
    • Tillsätt den vita chokladen och mixa slätt. Spritsa upp till hälften i 20 interiörformar som passar bakelseformarna. Strö på mandelkaramell (se ovan) och frys.
  • Yuzuskum:

    • Koka upp vatten, puré och socker. Tillsätt gelatinet. Kyl så det sätter sig.
    • Vispa upp till ett skum och spritsa i interiörformarna med yuzu-crémeux. Frys.
  • Svartvinbärsbavaroise:

    • Koka upp puré och socker i en kastrull. Temperera äggulan genom att vispa samman med hälften av uppkoket. Häll tillbaka ner i kastrullen och värm allt under kraftig vispning till 85°.
    • Kyl ner och vänd i grädden. Gjut i formar. Tryck ner interiörer och mazarinbottnar, frys.
  • Svartvinbärsglaze:

    • Koka vatten och socker till 119°. Blanda vispgrädde, puré och majsstärkelse och vispa ner i sockerlagen, låt få ett uppkok.
    • Tillsätt gelatinet, mixa och sila. Kyl till 32° och glasera de frysta bakelserna. Låt tina ca 1 tim i rumstemperatur innan garnering.
  • Garnering:

    • Spritsa yuzu-crémeux i små toppar på bakelserna. Garnera med oxalis, timutpeppar och chokladdekorer.