Jordgubbssorbet och vacker snö på citronolja gör en fantastisk tallriksdessert tillsammans med komponenterna från glasdesserten och bakelsen. Vill du byta ut persikan? Rabarber gifter sig perfekt med den syrade vaniljgrädden och jordgubbarna.

Tallriksdessert - Jordgubb, persika och syrad vaniljgrädde

Recept av Disa Molin

Jordgubbssorbet och vacker snö på citronolja gör en fantastisk tallriksdessert tillsammans med komponenterna från glasdesserten och bakelsen. Vill du byta ut persikan? Rabarber gifter sig perfekt med den syrade vaniljgrädden och jordgubbarna.

Gör så här

  • Mandelbotten på yoghurt, oliv- och mandelolja:

    • Vispa ägg och socker till full volym. Vispa ner yoghurten. Sikta vetemjöl och bakpulver och blanda ner i smeten med mandelmjölet. Vänd ner citronskal samt oliv- och mandelolja i en tunn stråle.
    • Stryk ut på 2 plåtar med silipatmattor och baka av i ugn på 200°, ca 3 min. Stansa ut bottnar som passar tallriksdesserten.
  • Jordgubbs- och persikokompott:

    • Koka upp puré, jordgubbar, socker och citronsaft. Tillsätt gelatinet.
    • Gjut kompotten i små silikonformar och frys.
    • Lägg på mandelbotten vid servering.
  • Syrad vaniljgrädde:

    • Koka upp grädde, socker, vaniljstång och urskrapade vaniljfrön. Smält ner gelatinet i grädden. Tillsätt crème fraiche, sila och kyl över natten.
    • Vispa upp och gjut i små silikonformar och frys.
    • Glasera (se nedan) och lägg på kompotten vid servering.
  • Glaze:

    • Koka upp socker, glykos, vatten, vaniljstång och urskrapade vaniljfrön. Tillsätt gelatinbladen och slå det över den vita chokladen. Tillsätt grädden och mixa slätt. Låt stå i kyl i 1 dygn.
    • Värm glazen och mixa den slät, sila.
    • Ta den frysta vaniljgrädden ur formarna och glasera dem när glazen är 31°.
  • Jordgubbssorbet:

    • Koka upp vatten, socker och glykos. Tillsätt gelatinet. Blanda ner purén och grädden.
    • Kör i glassmaskin till -12°. Lägg en kula sorbet på desserten vid servering.
  • Mandelkaramell:

    • Rosta mandeln i ugn på 180° ca 9 min. Karamellisera sockret tills det är bärnstensfärgat. Vänd ner den rostade mandeln i karamellen och sprid ut på en plåt med silipatmatta. Låt svalna.
    • Kör mandeln till ett smul i en mixer eller hacka smått med kniv. Strö över desserten vid servering.
  • Snö på citronolja:

    • Blanda ihop maltosec med oljan. Strö över desserten vid servering.
  • Garnering:

    • Lägg chokladringen runt mandelbottnen och fyll med de olika ingredienserna och garnera med chokladplattor, skivade jordgubbar och atsinakrasse. Droppa på lite citronolja.