Svartrot kallas också för "fattigmanssparris" och är ett alternativ till den vita på burk. Handskala dem för den goda smakens skull eller välj frysta. Den här krämiga gratängen med smak av senap är en fullträff till biffarnas friska smak av citrontimjan.

Svartrotsgratäng och färsbiffar med citrontimjan

Svartrot kallas också för "fattigmanssparris" och är ett alternativ till den vita på burk. Handskala dem för den goda smakens skull eller välj frysta. Den här krämiga gratängen med smak av senap är en fullträff till biffarnas friska smak av citrontimjan.

Gör så här

    • Fräs löken mjuk i smöret. Rör ner mjölet och blanda ordentligt.
    • Häll på mjölk och grädde, låt koka upp så att såsen tjocknar. Salta och peppra. Låt svalna något.
    • Vispa i senapen.
    • Skär potatisen i centimetertjocka skivor och svartrötterna i längder om 3 cm. Lägg i ett smort bleck. Häll över såsen och toppa med ost.
    • Baka av i ugn 225° 15–20 min, tills gratängen fått fin färg. Känn med en gaffel om svartrötterna och potatisen är mjuka. Låt gratängen svalna en kort stund.
    • Fräs löken mjuk och låt svalna.
    • Passera potatisen och blanda med färs, lök, ägg, citrontimjan, potatismjöl, salt och peppar.
    • Blanda noga och forma till färsbiffar.
    • Stek biffarna så att de får färg på båda sidor, lägg i bleck och stek färdigt i ugn 160° ca 15 min.