Den syrliga yoghurten och de svarta vinbären blir en härlig kombination ihop med mjölkchokladen och den söta marängen.

Svarta vinbär - yoghurt - mjölkchoklad

Recept av Marie Skogström

Den syrliga yoghurten och de svarta vinbären blir en härlig kombination ihop med mjölkchokladen och den söta marängen.

Gör så här

  • Svartvinbärsmousse:

    • Vispa ihop matyoghurt, färskost, socker och urskrapade vaniljfrön.
    • Värm fruktpurén försiktigt och lägg i gelatinbladen. Vispa tills gelatinet verkligen löst sig.
    • Blanda purén med färskost-blandningen och vänd sedan i grädden, fyll upp i spritspåse.
  • Mjölkchokladpannacotta:

    • Koka upp grädden. Smält ner gelatinbladen i grädden och slå den över chokladen, mixa eller vispa helt slät. Fyll upp i en tårtring, 12 cm i diameter, och frys.
  • Färskostbotten:

    • Vispa ägg, socker, farinsocker och kvarg. Tillsätt smöret och vänd ner mjöl och bakpulver i smeten.
    • Stryk ut i en smord tårtring, 12 cm i diameter. Baka av i 190° 10–12 min.
  • Varmvispad maräng:

    • Vispa äggvita, citronsaft och socker över vattenbad till ca 60°, vispa sedan marängen kall i maskin.
    • Fortsätt att vispa marängen på låg växel tills den ska användas.
  • Montering av tårta:

    • Spritsa svartvinbärsmoussen längs kanten på en tårtring klädd med plastband, 15 cm i diameter. Stryk upp moussen längs kanterna på ringen för att undvika luftbubblor på sidan av tårtan.
    • Tryck försiktigt ner den något mindre färskostbottnen för att sedan fylla på med mer mousse upp till hälften av tårtringen.
    • Lägg försiktigt ner den frysta chokladpannacottan i moussen. Fyll på med mer mousse ända upp till kanten på tårtringen. Stryk slät med en palett till en rak och fin tårta. Ställ i frysen några timmar att stelna.
    • Plocka av tårtringen när tårtan har stelnat och dra av plastbandet. Spritsa eller stryk på marängen och bränn av. Dekorera med chokladspiral, röda vinbär, blad- guld och shisokrasse enligt bild.