Ett hantverk av högsta klass. Hatten av för Kalles underbara petit-fourer förtrollade till flugsvampar med en ljuvlig ganache på hasselnötspraliné och hasselnötslikör. Foten är en saftig kaka doppad i citronjuice och vit choklad. Kakaonibs ger krisp och smak.

Svampar fyllda med hasselnötsganache och citronkaka

Recept av Kalle Bengtsson

Ett hantverk av högsta klass. Hatten av för Kalles underbara petit-fourer förtrollade till flugsvampar med en ljuvlig ganache på hasselnötspraliné och hasselnötslikör. Foten är en saftig kaka doppad i citronjuice och vit choklad. Kakaonibs ger krisp och smak.

Gör så här

  • Citronkaka:

    • Bryn smöret och låt svalna. Vispa äggvita, socker, allt mjöl, bakpulver, salt och citronskal. Rör ner det brynta smöret lite i taget. Fyll små silikonformar (smeten räcker till fler än 30 st) som ser ut som svampfötter. Baka av i ugn på 180° ca 20 min. Låt svalna och frys. Ta ur formarna, tina och doppa i citronsaft. Låt torka ca 30 min. Doppa i tempererad vit choklad.
  • Pralinskal:

    • Måla pralinformen med vitt och rött kakaofett. Gjut sedan skalen i vit choklad.
    • Koka upp grädde, glykos och havssalt till hasselnötsganachen. Häll över mörk choklad och praliné och blanda. Tillsätt smör och likör och mixa slätt. Låt svalna till 30° och fyll pralinskalen. Låt stå i rumstemperatur (helst 18°) över natten.
    • Locka med tempererad vit choklad, kyl och knacka pralinerna ur formen. Limma en pralin på varje svampfot med lite vit choklad. Ställ på fat med kakaonibs.