Spätta – Yoghurt – Grön sparris

Gör så här

  • Den här tillagningen passar alla plattfiskar. Tänk bara på att fisk som steks med benet kvar måste nå en innertemperatur på 48° för att släppa från benet. Spättans mjälla, fina kött blir en utmärkt kontrast till den råstekta sparrisen och potatiscrèmen sm

    • Snitta rödspättorna med en kniv på båda sidorna och vänd i mjöl, krydda med salt. Värm en stekpanna med olja och lägg i spättorna med ovansidan neråt. Stek till fin yta och vänd. Tillsätt smör och ös fisken under stekningen. Stek ev klart i ugn på 150° ca 10 min till en innertemperatur på 48°.
    • Dela citronerna. Stek i en torr panna till fin yta och servera till fisken.
    • Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Passera potatisen och blanda med smör och matyoghurt. Smaka av med salt och muskot.
    • Dela sparrisen på längden. Blanda med olja och salt. Värm en panna på högsta värmen och stek sparrisen med snittytan neråt till fin färg. Lägg sparrisen åt sidan. Lägg i smöret i pannan och låt det brynas och dra från värmen. Vänd sparrisen i det brynta smöret och servera med vattenkrasse till spättan, potatiscrèmen och citronerna. Källa: Webbkampanj sommar,  Thomas Sjögren, Årets Kock 2015